Yaygın olarak görülmeye başlanan unutkanlık problemleri sadece yaşlıları değil gençleri de olumsuz yönde etkiliyor. Genel olarak bakıldığından kötü beslenme, stres, uykusuzluk gibi problemler unutkanlığı tetikliyor. Unutkanlık sorunu yaşayanların öncelikle yaşam tarzlarını değiştirmesi önem taşıyor. Beslenme şeklini bile değiştirerek unutkanlığa savaş açmaları mümkün. İşte unutkanlık sorunu için tüketilmesi gereken besinler... Omega 3 hafızayı kuvvetlendiren en önemli yağ asitlerinden biridir. Düzenli olarak balık çeşitlerini tüketmek gerekiyor. Uzmanlar haftada 2-3 kez balık tüketilmesini öneriyor. Böylece unutkanlığın azalmasını sağlıyor. Yeşil yapraklı sebzeler hafızanın kuvvetlenmesini sağlıyor. Özellikle folat, beta karoten ve K vitamini açısından zengin olan ıspanak, beyin sağlığı için olumlu katkılarda bulunuyor. Haftada kez ıspanağın yanı sıra roka, maydanoz, lahana gibi besinlerin de tüketilmesi gerekiyor. Kuruyemişler içerdikleri vitamin ve minerallerle beyin sağlığına katkıda bulunuyor. Özellikle protein, E vitamini ve sağlıklı yağlar içeren cevizin düzenli yenmesi gerekiyor. Öğrenmek, iletişim kurmak, hafızayı arttırmak gibi etkileri vardır. Kış meyvelerinden biri olan nar, C vitamini içermesi ve antioksidan kaynağı olmasıyla hafızayı güçlendiriyor. Çilek, yaban mersini, karadut, frambuaz gibi kırmızı ve mor renkli meyveler de düzenli tüketildiğinde hafıza kaybını önlüyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta, protein ve B12 kaynağı olmasıyla unutkanlığın önüne geçen bir besindir. Yumurtadaki kolin, B, D ve E vitaminleriyle de zihni geliştirir, öğrenme becerisini arttırır. Her gün bir adet yumurta yemeğe özen gösterilmelidir. Zeytinyağı da tüketilmesi gereken besinlerdendir. Doğal zeytinyağı olması şartıyla yemeklere ve salatalara eklenmelidir. E vitamini kaynağı olmasıyla ve antioksidan içermesiyle belleği geliştirir ve dikkati arttırır. Bitkisel protein olan kuru baklagiller de tüketilmesi gereken besinlerdir. Mercimek, nohut, kuru fasulye vs. demir, potasyum ve folat yönünden zengindir. B vitamini de içerdiklerinden haftada en az bir kere yemek gerekir. Zerdeçal çok fazla bilinmese de aslında çok faydalı bir baharattır. Yemeklerinize, yoğurdunuza ve salatalarınıza ekleyebileceğiniz zerdeçal, beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Beyin hücrelerini yıpratıcı etkilere karşı koruduğu için unutkanlığı azaltıyor.