'Mavi' tutkunlarının saat tercihleri: Münci öz
Röportaj Seda KARAN
Fotoğraf Caner ÖZKAN
Zaman kavramı özellikle denizdeyken daha da önemsenmeli. Saat markaları da bu önemden yola çıkarak birçok deniz saati üretiyor. Biz ise işin öteki yanına bakıp denizler tutkunu isimlerin hangi saatleri tercih ettiğini öğrenmek istedik.
Münci öz
"Deniz en sert anında bile size ihanet etmez."
"Denizi anlaman gerekmez; bir tek su damlasını seyretmen, yaşamın bütün harikalarını görmen için yeterlidir." - A.W. Hare
Çelik sanayi, demir üretimi ve denizcilik… Türkiye'nin önde gelen çelik sanayi fabrikalarını kuran Münci Öz, bu birbiriyle alakasız gibi görünen üç alanı bir araya getirmiş. Denizlere beş yaşındayken balık tutmayı öğrenecek kadar düşkün olan Öz, aynı zamanda 40 yıllık bir dalış eğitmeni ve yelkenci.
Birazdan bahsedeceğimiz '7 Bela' grubunun en kıdemlisi ve 'abisi' Münci Öz, 1952 Suadiye doğumlu. Aslında bir Fransızca öğretmeni olan annesi ve babasının denize olan tutkusu sayesinde denizle arasında bambaşka bir bağ kurulmuş. Beş yaşında balık tutmayı öğrenen Öz için deniz bir tutku haline gelmiş. Öz, tutkusunu şöyle anlatıyor: "Tabii o zamanlar şimdiki gibi ekipmanlar ya da tekneler yok. Ya dalarak balık vururduk ya da sandalla denize açılırdık. Yaşım ilerledikçe tekne ve yelkenli sevdam da doğmuş oldu. Suadiye Yat Kulübü'nün ilk üyelerinden biri olan annem sayesinde denize merakım iyice arttı. İlk 'pirat' sınıfında başladım tekneciliğe. Çok hoş, eski tip bir teknedir pirat. Bir dönem hiç üretilmedi ama şimdilerde nostaljik tekne yarışları yapılmaya başladı. İyice tecrübe edindikten sonra dümene geçtim. Akabinde de artık su üstünde olmak bana yetmemeye başladı. Su altına merakımın iyiden iyiye artmasıyla birlikte 1977 yılında Caddebostan'daki Türk Balıkadamlar Kulübü'ne girdim.