Saç ekiminde hangi kalite kriterlerine dikkat edilmeli?

Saç ekimi bir çok erkeğin her dönem radarına giren estetik girişimlerden. Peki bu uygulamanın kalitelisini hangi kriterler belirliyor. Sorularımızı Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Emre Karadeniz’e sorduk…

Giriş Tarihi: 26.08.2024 14:32 Güncelleme Tarihi: 26.08.2024 14:32

Saç ekimi erkekler tarafından büyük ilgi görüyor. Saç ekimi yaptırmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle güvenecekleri hekimlerini dikkatle seçmelerini tavsiye ederim. Çoğumuz ürün ve hizmetlerin kalitesini değerlendirirken, o ürün veya hizmeti satan kişi veya kuruluşların pazarlama kalitesini ürün veya hizmetin kendi kalitesi zannediyoruz. Kaliteli saç ekiminin ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle onun ne olmadığına bakmak, yani onu pazarlamadan arındırmak gerekir. Örneğin, saç ekimi işleminin lüks bir yerde yapılıyor olması hizmetin kaliteli olacağını göstermez, çünkü hizmeti hastane duvarları değil, sağlık ekibi vermektedir. Öte yandan, doktorun sürekli televizyonlara çıkıyor olması, en iyi saç ekimi doktoru ödüllerini aldığını iddia etmesi, sosyal medyada reklamlarının çıkıyor olması, ünlü kişilerin bu kliniği tavsiye ediyor olması da saç ekimi hizmetinin gerçek kalitesini göstermez. Saç ekiminde son teknolojilerin ve ileri tekniklerin kullanılıyor olması iddiası da hastaları aldatmaya yönelik sıkça kullanılan bir pazarlama metodudur. Gerçekte saç ekimi, sağlık personelinin bilgi ve becerilerini kullanarak yaptıkları bir tür 'zanaattir'. En iyi cerrahi teknik yoktur, en iyi tıbbi ekip vardır.


'Saç ekimi', bir doku nakli işlemidir, yani cerrahi bir sağlık hizmetidir. Genel olarak, sağlık hizmetlerinin kalitesi, o hizmetleri veren kişilerin eğitimine, bireysel yeteneklerine ve etik değerlerine bağlıdır. Hizmet kalitesini anlayabilmemiz için pazarlama duvarının arkasına göz atmamız gerekir. Bu noktada ilk bakmamız gereken doktorun kim olduğudur. Doktorun eğitimi, uzmanlık alanı, tecrübesi nedir? Plastik cerrahi eğitimi mi almıştır, yoksa herhangi bir cerrahi eğitim almadan bu sektöre mi yönelmiştir? Bilimsel faliyetlere, saç restorasyon cerrahisi kongrelerine ve çalıştaylarına katılılıyor mu? Bilimsel sunumlar hazırlayıp bunu meslektaşlarıyla paylaşıyor mu? Uluslararası bilimsel kuruluşlar tarafından akredite mi? Yoksa tüm konsantrasyonu pazarlamaya mı yönelik? Saç ekimi ameliyatlarını bizzat yapıyor, geliştiriyor ve ekibini eğitiyor mu? Yoksa, saç ekimi hizmetini eğitimi belirsiz kişilere delege ederek bu işin ticaretini mi yapıyor? Kendi eğittiği ekiplerle sınırlı sayıda, kaliteli saç ekimi hizmeti veriyor mu? Elbette, bütün bunlar bir kurumun tabelasında veya bir doktorun alnında yazmadığı için bu bilgileri edinmek o kadar kolay değil. Ama bu soruları sorarak araştırmamıza başlamak zorundayız.


Başarılı ve başarısız saç ekiminin farkları nelerdir?

Öncelikle, saç ekimi kaliteli olsa da yanlış kişiye yapılması iyi sonuç vermeyeceği için, bu işten fayda görebilecek hastaların seçilebilmesi gerekir. Saç ekimi mimari bir proje gibidir; projenin tasarımı inşaatından daha önemlidir. Saç çizgisinin tasarlanması, yeni saçların yön, açı ve sıklıklarının doğal bir görünüm verecek şekilde ayarlanması hayati önem taşır. Etrafıma baktığım zaman, kalitesiz uygulama nedeniyle saç ekimi yaptırmış bir erkeği çok uzaktan fark edebiliyorum. Kaliteli saç ekimi dışarıdan bakıldığında fark edilmemelidir. Diğer bir önemli nokta ise saç köklerinin ziyan edilmeden alınması ve nakledilmesidir. Verici bölgeden alınabilecek saç miktarı sınırlı olduğundan saç köklerinin ziyan edilmeden alınması ve nakledilmesi kaliteli saç ekimi açısından çok önemlidir. Tecrübelerime dayanarak, kalitesiz saç ekimi işlemlerinde saç köklerinin %60-70 oranında ziyan edildiğini söyleyebilirim. Ne yazık ki hastalar saç köklerinin ziyan olduğunu kolay kolay fark edemezler. Ancak bunu dolaylı olarak, alınan bölgede 'güve yeniği' görüntüsü ve ekilen bölgede seyreklik olarak görebilirler. Son olarak vurgulamak isterim ki, erkeklerde 'kellik' doğal bir durumdur ve kendisi bir çirkinlik nedeni değildir. Ancak, doğal olmayan saç ekimi sonucunda çirkinlik ortaya çıkar. Kalitesiz saç ekimi geri alınamaz ve olumsuz sonuçları tamamıyla düzeltilemez. Kalitesiz saç ekimi sonrası 'kel olma' imkanınız dahi ortadan kalkar. Bu nedenle, kalitesiz saç ekimini bir seçenek olarak önermem. Ya kalitelisi yapılmalıdır, ya da hiç yapılmamalıdır.


Saç ekimi konusunda gelecekte ne gibi yenilikler bekliyorsunuz?

Teknik ve teknoloji olarak gelişim yavaş yavaş sürüyor. Ama az önce belirttiğim gibi, acil ihtiyaç eğitim ve yetkilendirme alanında olduğu için odağımızı o yöne çevirmeliyiz.

Kaliteli bir saç ekiminin gelişmesi için neler yapılmalı?

Eğitimli ve tecrübeli saç cerrahisi ekiplerinin sayıca az olması, saç ekimi işlemlerinin uzun süren ve çok emek gerektiren işlemler olması ve ilerleyici saç dökülmesinde bir kişinin hayat boyu en az 3-4 saç ekimi işlemine ihtiyaç duyması kaliteli saç ekimini yüksek maliyetli bir yolculuk haline getiriyor. Ne yazık ki mevcut şartlarda kaliteli saç ekimi ancak yüksek gelir gurubu için ulaşılabilir durumda. Sağlık alanındaki eğitim kurumlarının saç restorasyon cerrahisi alanında tıbbi personel yetiştirmesi sayesinde hem ortalama hizmet kalitesi yükselebilir hem de daha düşük maliyetle kaliteli hizmet almak mümkün olabilir.

BİZE ULAŞIN