Trend değişiyor!
Son bir buçuk yıldır 'Güçlü Dolar' üzerine kurulan stratejiler yatırımcısına kazandırmayı başardı. Ancak küresel ekonomide yaşanan değişimler yeni gelişmelerin eşiğinde olduğumuza işaret ediyor. Paniğe gerek yok, stratejinizde yapacağınız küçük değişikliklerle yeni döneme hazırlanmak mümkün.
Her ne kadar ayrı dünyalarda yaşasak da, 86 yaşındaki değer yatırımı gurusu Warren Buffet'ın 'özlü sözleri' rakamlar ve stratejilerle bezenmiş bütün fi
nans dünyasında karşılığını buluyor. Piyasaların çözülmesi zor hareketler sergilediği bugünlerde yatırımcılar sık sık hatırlaması gereken şu tespiti ise -birçoğunda olduğu gibimuhteşem: "Eğer yatırımcıysanız, varlıkların değerinin ne olacağıyla ilgilenirsiniz; eğer spekülatörseniz, fiyatların ne olacağı ileilgilenirsiniz." Hayır, korkmayın yatırımcı ve spekülatör arasındaki farklara girerek can sıkıcı bir yazı yazmaya niyetim yok. Sadece son günlerdeki piyasaikliminin ve gazetelerde çıkan 'dolar-altın' haberlerinin etkisiyle ana stratejinizi değiştirmek için erken olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Malum 'dolar'bizim için çok önemli bir gösterge ve kurdaki en ufak oynamalar bile çıkacak/düşecek beklentileriyle yanlış pozisyon hareketlerine neden olabiliyor. Önceneler oldu biraz ona bakalım, sonra Buffet ile devam edeceğiz. Mart ayı başında HSBC Küresel FX Stratejisti David Bloom ile bir basın toplantısı yaptık.Bloom toplantıda özetle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2016 içinde dört adet faiz indirimi yapmasının beklenmediğini ve dolarda 'boğa' döneminin artıkbittiğini söylüyordu. İki hafta sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) şok bir şekilde parasal genişlemeye destek vererek rakamları artırdı. Hemen arkasındanFed 2016 içinde sadece iki kez faiz indirimi yapacağını açıkladı. Bir yanda ECB'nin beklenmeyen kuvvetteki parasal genişleme hamlesi diğer tarafta iseFed'in faiz hamlesini geciktirmesi doları bütün para birimleri karşısında zayıfl attı. Bundan en çok yararlanan ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğugelişen ülkeler oldu.
ECB'den ziyade Fed'in bu hamlesi kurlar üzerinde daha etkili oldu; zira risk algısındaki artış hemen hissedildi ve küresel borsalardayükselişler yaşandı. Merkez bankalarının havada uçuşan negatif faizleri, yatırıma dönüşmeyen ve reel sektöre yansımayan parasal genişlemeler böyleceborsalara akmaya başladı. Yatırımcının dikkat etmesi gereken konu bunun bir 'yalancı bahar' olduğu gerçeği. Fed ve ECB hamleleriyle şimdilik piyasalaraolumlu etki ediyor ancak Uzak Doğu'da Çin ekonomisinin belalı duruşu hâlâ büyük bir risk olarak -sadece piyasaların değil- küresel ekonominin tepesindeduruyor. Risk iştahının tek bir hamlede arttığı bu tür durumlarda geri dönüşler, yani paranın güvenli limanlara akışı -tecrübeyle sabittir- çok hızlıoluyor. Açıkçası küresel piyasalara henüz bahar da gelmiş değil. Bu nedenle temkini elden bırakarak portföyünüze oranla büyük hareketler yapmak açıkçasıcesaret istiyor.
David Bloom dolarda boğa piyasasının bittiğini ilan ediyor etmesine ancak bu durum dolar/TL paritesinin geleceğinin çok da parlak olduğunugöstermiyor. Zira iç dinamikler çok farklı işliyor. Şu anda görünen o ki Merkez Bankası rekabet avantajı ve cari açığı azaltıcı etkisi nedeniyle doların 3TL civarındaki seyrinden memnun. Üstelik enfl asyon düşüş trendine girmeden kurlardaki gerilemenin kalıcı olması da pek beklenmiyor. Bir de bütün bunlaraSuriye ve terör gerginlikleri eklendiğinde doların küresel 'boğa' piyasası bitse de pek gerilemeyeceğine işaret ettiğini tahmin edebiliriz.
TL;DR: Uzunvadeli yatırımdan vazgeçmeyin. Ve bu tür çok çalkantılı dönemlerde risk algınıza göre portföyünüzün belirli bir bölümünü mutlaka döviz sepetine ayırmayadevam edin. Geçen ay sonunda yaşanan geri çekilmeler yeni alım fırsatları olarak da değerlendirilebilir. Buffet'a dönecek olursak... Şubat ayında şirketiBerkshire Hathaway'in 2015 sonuçlarını değerlendirdiği 30 sayfalık bir mektup yayımladı (http://www.berkshirehathaway.com/letters/2015ltr. pdf ). Gurununson paragrafı şöyle başlıyor: "240 yıldır ABD'ye karşı bahse girmek korkunç bir hata oldu. ABD'nin altın yumurtlayan kazları ticaret ve inovasyon, daha sıkve büyük yumurtalar vermeye devam edecek." Hisse yatırımları haricinde buradan ben doların boğa piyasasının bitebileceğini ancak -fiyatının değil-değerinin azalmayacağını çıkartıyorum. Dalgalanmalar yaşanabilir ancak dolar bir süre daha değerini koruyacak gibi görünüyor.