Türkiye'de bir ilk: Sessiz müzayede
Portakal Müzayede, Türkiye’de ilk kez ‘sessiz müzayede’ gerçekleştirecek. Hollanda’dan gelen ünlü bir koleksiyondan seçilen 29 eser, 14 Ocak-21 Ocak arasında açık arttırmada olacak.
Portakal Müzayede'nin temsilcisi Maya Portakal Bitargil bu yüzden çok heyecanlı şu günlerde. Sebebi Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek 'Sessiz Müzayede'. 14 Ocak'ta başlayıp 21 Ocak'a kadar 7 gün 24 saat sürecek 'Sessiz Müzayede'de Hollanda Amsterdam'lı ünlü bir koleksiyoncunun koleksiyonundan seçilip Türkiye'ye getirilen 29 eser satışa sunulacak.
Müzayede çekicini babası Raffi Portakal'dan devralan Maya Portakal, eserleri seçerken nelere dikkat ettiklerini şöyle özetliyor: "Açıkçası babamla birlikte bizi heyecanlandıran işleri seçtik. Seçerken Türkiye'yi düşündük, koleksiyonerlerimizi düşündük. Getirdiğimiz sanatçıların hepsi dünyada kodu olan, tanınan, bilinen isimler. Bu önemli sanatçıların farklı bütçelerle edinilebilecek eserlerini getirdik. Burada gördüğünüz eserler 10 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira arasında değişiyor. Tabii bunlar başlangıç rakamları.
Nişantaşı'ndaki Portakal Sanat Evi'nde bir hafta boyunca sürecek Sessiz Müzayede'deki eserleri görmek için koleksiyoner olmak gerekmiyor, sergi 14-21 Ocak arası herkese açık ve ücretsiz.
Peki Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek 'Sessiz Müzayede'de sistem nasıl işleyecek? Bildiğimiz müzayedelerden farkı ne? Maya Portakal Bitargil anlatıyor: "Koleksiyoner önce kaydını yaptıracak. Her eserde bir künye kartı var. Bu künye kartının yanında bir de arttırım kartı olacak. O arttırım kartında eserlerin fiyat aralığı yazacak. Mesela 10-12 bin TL arası. Diyelim ilgilisiniz ve 'Maya ben buna 10 bin lira vermek istiyorum' dediniz. Ben bu teklifi fiyatı, tarihi ve saatiyle kaydedeceğim ve size bir bayrak numarası vereceğim. Bu teklifin üstüne başka birinden bir teklif gelmediği takdirde yedi günün sonunda o eserin sahibi siz olacaksınız. "Üstüne bir teklif olduğunda da ben size haber vereceğim, 'Arttırıyor musunuz?' diye... Alıştığımız müzayedelerden farkı şöyle: Normal müzayedede sırası geçen eseri sonradan alamazsınız. Burada ise eğer o eser satılmadıysa alabilirsiniz. Bir de eserlerle, bizlerle daha uzun vakit geçirme şansı olacak koleksiyoncuların."
Sessiz Müzayede'de satışa sunulacak eserler arasında Henri Matisse'in 1944 tarihli bir çizimi, Maximilien Luce'nin ünlü Chatelet Tiyatrosu'na Seine Nehri kenarından bakan 1900 tarihli izlenimcilik saçan tablosu, dünyanın en 'pahalı' fotoğrafçısı Andreas Gursky'nin soyut tabloları andıran devasa fotoğrafı, 2010'da hayata veda eden Sigmar Polke'nin 73 tarihli isimsiz tablosu, Fernando Botero'nun 86 tarihli küçük ilginç çizimi, Anselm Reyle'nin parlak dekoratif malzemeler kullandığı camekanlı devasa eseri, Gerhard Richter'in 79 tarihli 'Abstraktes Bild' adlı çalışması, Bernard Buffet'nin 1995 tarihli 'La Grande Mosquee'si, sıra dışı malzemelerle çalışan ünlü fotoğrafçı Vik Muniz'in 'Aftermath-Madalena' adlı büyük boy fotoğrafı, 2004'te hayata veda eden Tom Wesselmann'ın gündelik nesneleri resmettiği 1980 tarihli 'Big Study For Still Life With Blue Jar and Smoking Cigarette'si ve Jean Dubuffet'nin 'Personnage' isimli 1972 tarihli küçük tablosu dikkat çekiyor.