ESQ. Kitap: Bu ay ne okuyoruz?
- Kültür Sanat
- Salı 09:25 | 25 Aralık 2018
SONBAHAR
Karl Ove Knausgaard
Çeviren: Haydar Şahin
Resimleyen: Vanessa Baird
Monokl Edebiyat
Son yılların en çok konuşulan yazarının Kavgam serisi, kapağında bu yıldız yazarın yüzünü taşıyordu. Şimdi bambaşka bir seri var, bu kez çok naif bir kapakla, 4 cildin ilki Sonbahar adını taşıyor ve Knausgaard'ın doğacak kızına yazdığı mektupla başlıyor. Sonbahar aylarının her birinde dişler, plastik poşetler, lastik çizmeler, deniz anaları, Van Gogh, kuşların göçü, sessizlik, suratlar gibi birçok başlık var. Tam da detaylara çok düşkün bir yazara yakışacak biçimde… Dünyanın kanıksadığımız bütün ayrıntılarını, birer denemeyle henüz doğmamış kızına anlatmak ne hoş, değil mi?
ADANMIŞLIK
Patti Smith
Çeviren: Seda Ersavcı
Domingo Yayınları
Müzisyen-yazarın ilk kitabının başında ve sonunda ağlamıştım. Adanmışlık da etkileyici bir kitap, tam da sevdiğim konudan bahsediyor: Neden yazdığımızdan. Harbiye'deki Pandora Kitabevi'nde Adanmışlık'ı incelerken ayaküstü Patti Smith'in Albert Camus'nün evine gidiş öyküsünü okumuştum, sarsıcıydı. Kitapta da geçtiği gibi "İnsan neden yazma mecburiyeti duyar, başkalarının isteklerine rağmen neden kendini ayrı tutar, bir koza örer, yalnızlığa dalar?", ben de bilmiyorum. Bildiğim şey, yazarların odasına dalmayı sevdiğim.
SÜRÜKLENME - MANVES CITY
Latife Tekin
Can Yayınları
2018 Man Booker Edebiyat Ödülü Milkman'e verildi, Twitter'da bir hafta boyunca her gün en sevdiğimiz kitabı paylaştığımız #kitapchallenge hareketi yayıldı (Ben de bir sürü kitabı not ettim böylece.), Tüyap Kitap Fuarı açıldı ve kapandı, Faruk Duman Hep Kitap'a geçti derken… yine gözümüz kulağımız edebiyat dünyasındaydı geçen ay. Bana göre en güzel haber ise Latife Tekin'in 9 yıl aradan sonra iki romanla karşımıza çıkmasıydı. Birbirine el uzatan iki roman; özlemiştik.
İŞİM GÜCÜM BUDUR BENİM
Bülent Eczacıbaşı
Yapı Kredi Yayınları
Bülent Eczacıbaşı'nın kitap yayımlandıktan sonraki söyleşisini dinledim. Eczacıbaşı, konuşmada da, kitapta da, iş insanının uzanabileceği alanın ve zamanın genişliğinden yola çıkarak sorumlulukları olduğunu söylüyor. Bu ilk kitabını alanında önemli akademisyenler / uzmanlarla yönetim, ekonomi, sürdürülebilirlik, toplum ve kültür sanat alanları üzerine söyleşerek oluşturmuş; elbette kitapta Eczacıbaşı Holding'in hikâyesi de var. Ve en önemli sorunun yanıtı; 'dünyanın en iyi saklanmış sırrı' Türkiye'nin yeni hikâyesi ne olabilir?