Geleceğin mimarı: Bjarke Ingels daha büyük düşünüyor

Konum gayet uygun görünüyor: Dubai'nin kendisi hız ile tanımlanıyor. Biraz Disneyland biraz Blade Runner havası olan şehir, olanaksızlığın normalliğe dönüştüğü yer. Yedi yıldızlı oteller mi? Gayet kolay. Dünya haritası şeklinde, insanların yaptığı adalardan oluşan bir galaksi mi? Oldu bilin. Milenyumun başında, şu anda Burj Khalifa'nın durduğu yer şehir sınırlarının kilometrelerce ötesinde olup geleceği olmayan boş bir araziydi. Bugün ise Burj, yeni ve kendisine yeten bir şehrin 'evi'. Zira bu 'ev', hepsi zevkli bir şekilde süslenmiş; alışveriş merkezlerinden, apartman bloklarından ve lüks otellerden oluşan oldukça geniş bir kompleks olarak da düşünülebilir.

Projenin ilk sunumuna dönüyoruz… Yerden 112 kat yüksekte, ortam sessiz ve sakin. Ancak aşağı baktığınızda otoyolun yoğunluğundan henüz kimsenin kullanmaya alışamadığı bilim kurgudan fırlamış gibi görünen tramvay hattına kadar her şeyi içeren yüksek hızlı Dubai hayatını izleyebilirsiniz. Gökyüzü, ufka baktığınızda geleceğin şehirlerini kuran vinçlerle dolu. Ön planda ise modası geçmiş şehirler boş duruyor. Cam cepheleri, çöl kumuyla yavaşça bulanık hale geliyor… Musk'ın yüksek hızlı ulaşım sistemi vizyonunu sunmasının üzerinden ancak dört yıl geçmesine rağmen, ilk tam ölçekli versiyonun on yılın sonuna kadar gerçeğe dönüşebileceği düşüncesi fantastik bir düşünceden ziyade kaçınılmaz bir gerçeğin işaretçisi gibi gözüküyor.

Lansmandaki son konuşmacı belki de Hyperloop One'ın en iyi kozu. Bjarke Ingels, mimari dünyasının en gözde varlığı olan karizmatik bir Danimarkalı. On yıl içinde inanılmaz şeyler başardı. Time dergisi yakın zamanda onu Mark Zuckerberg, Vladimir Putin ve Leonardo DiCaprio ile birlikte 'Dünyadaki En Etkili 100 İnsan'dan biri olarak oyladı. İşlerinin arasında San Francisco'da Google için yaptığı önemli projeler, Washington'daki Smithsonian, Manhattan'daki ikonik Dünya Ticaret Merkezi sahası ve diğerleri bulunuyor. Birçok mimar için yalnızca bu projeler bir kariyer belirlemek ve sürdürmek için yeterli olurdu. Ancak Hyperloop başarılı bir şekilde gerçeğe dönüşürse, Bjarke Ingels tamamen yeni bir global altyapı katmanını şekillendirmeye yardımcı olma şansını elde etmiş olacak.

DANİMARKA'NIN ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUĞU BJARKE INGELS: "YAPABİLECEĞİMİ HİSSETTİĞİM ŞEYLERE DAHA YAKLAŞMADIK BİLE."

BİZE ULAŞIN