Karıştırmaktan çekinmeyen gizemli bir tür K-POP

Elemeler ve sonrasında alınan eğitim Bahsettiğimiz bu 'idol fabrikaları' eğlence dünyasına giriş yapmak ve bu alanda ilerlemek isteyen genç yetenekleri keşfetmek için her yıl belirli zamanlarda yetenek yarışmaları düzenler. Genç yetenekler bu yarışmalarda ön elemeden geçebilirlerse bir üst seviye olan jürinin beğenisini toplamaya çalışır.

Eğer, yetenekleri yeterli bulunur ve adaylar başarılı görülürse, jürinin de onayıyla yarışmasına katıldıkları eğlence şirketlerinde eğitim almaya hak kazanır. Şirket çatısı altında eğitim almaya hak kazanan adaylar bu eğitimde kendilerini yalnızca ses, müzik ve şan değil; dans, oyunculuk, yabancı dil, hitabet ve görgü kuralları konusunda da geliştirirler. Adayların yeteneklerine ve daha öncesinde edindikleri becerilere göre değişebilen bu eğitim sürecinin kesin bir süresi olmamakla beraber bu sürecin uzun yıllar sürdüğü de biliniyor.

Eğitimin ardından 'stajyer' konumuna yükselen adaylar gerekli sahne deneyimi kazandıktan sonraysa 'parlaklık' durumuna göre bireysel olarak ya da gruplar aracılığıyla ilk singlelarını hazırlama sürecine başlıyor. Bu noktada artık 'stajyer' değil 'idol' olarak adlandırılan K-POP temsilcileri sonrasındaysa daha önce de belirttiğimiz gibi uzmanların desteğiyle ilk parçalarını ortaya çıkarır ve tanıtım aşamasına başlar.

Peki, ya idoller yarı yolda vazgeçip bu 'endüstriden' ayrılmak isterlerse? İşte burada durmak gerek. Çünkü bu o kadar da kolay değil. Disiplin ve imzalanan katı sözleşmeler K-POP dünyasına girişin ilk adımı yetenek yarışmalarına dönelim… Bu yarışmalarda yetenekleri yeterli bulunan idol adaylarının şirketlerde eğitim alma hakkı kazandığını belirtmiştik, değil mi?

Burada oldukça masraflı olan bu eğitimler için şirketlerin de tabii ki, kendilerini güvenceye aldığını ve bunu adayların sözleşmelerine ekledikleri maddelerle resmileştirdiklerini de eklememiz gerek. İdollerin ve idol adaylarının herhangi bir sebeple ayrılmak istemeleri durumunda milyon dolarlık tazminat rakamları ödemelerini hükmeden maddeleri de içeren sözleşmeler bu özelliğiyle bir nevi, rakamların miktarı dışında günümüzde büyük şirketler bünyesinde çalışmaya başlayan 'yönetici adayları'nın şirketlerle imzaladıkları anlaşmalara benziyor.

Anlaşmaların olumsuz yanı bununla da sınırlı değil. İdoller, gece gündüz demeden, oldukça uzun çalışma saatleri, şirketler tarafından yasaklanan özgür düşünce belirtme hakkı, yoğun iş temposu nedeniyle aile ve sosyal hayatlarının kısıtlanması gibi sorunlardan da mustarip. İdollerin kariyerlerini olumsuz etkileyebilecek kişilerle sevgili olmalarının yasak olduğunu ve kimi zaman stratejik nedenlerle farklı gruplardan idollerle sevgili olmalarının kendilerine 'tavsiye' edildiği de belirtmemiz gerek!

BİZE ULAŞIN