Omega'nın yeni fabrikası

Üç milyon insanın öldüğü Ruanda'da mültecilerin binlerce ağacı keserek kendilerine ev yapması onu harekete geçirmiş, çevreye zarar vermeyen yenilenebilir malzemelerle onlara evler yapmıştı. Kobe depreminden sonra mülteci Vietnamlılar için boş bira kutuları ve kâğıt borularla 'Paper Log' adını verdiği evler yapması da dikkatleri o bölgeye çekmişti. Ban, o günden bu yana VAN (Gönüllü Mimarlar Kuruluşu) ile gönüllü çalışmalarına devam ediyor.

Ban'in mimarlık anlayışı, tüm insanların kullanışlı, sağlam, yenilenebilir malzemeden üretilmiş ve ucuz evlerde yaşaması gerektiğini söylüyor. Doğadan ayrı olmayan, onunla bütünleşip onun güzelliğini kutsayan ve gerektiğinde de kolayca sökülebilen binalar yapmayı önemsiyor. Örneğin kurulup sökülebilen fuar alanlarının neden betonlarla örüldüğünü anlamıyor: "Benim binalarımın özelliği sökülürken ortaya çıkar," demesi de bundan. Çivi kullanılmayan, yenilenebilir malzemelerden üretilen binaları, söküp yeniden dikmek oldukça kolay ve bu anlayış, özellikle de savaş ve afet gibi malzeme kıtlığının yaşandığı zamanlarda hayat kurtarıcı olabilir.

Zaten 1979'dan bu yana verilen prestijli Pritzker Ödülü'nü aldığı anons edilirken de Ban'in bu yönü üzerine durulmuştu: "Yenilik binanın türüne, merhamet de bütçeye bağlı değildir. Shigeru, bizim dünyamızı daha iyi bir yer haline getirdi." Böylece Shigeru, bu ödülü alan yedinci Japon mimar olarak tarihe adını yazdırdı. (Kenzo Tange, Fuhimiko Maki, Tadao Ando, Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa ve Toyo Ito'dan sonra)

BİZE ULAŞIN