Kış aylarının başlamasıyla soğuklar da kendini hissettiriyor. Soğuk algınlığından dolayı grip, nezle, sinüzit gibi hastalıklara yakalananların beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Çabuk iyileşmek için bazı besinleri tüketmemesi son derece önemlidir. Soğuk algınlığı hastalıklarında yanlış ve sağlıksız beslenme hastalığı daha da tetikliyor. Bu süreçten sonra iyileşme daha da zorlaşacağı için baştan önlem almakta fayda var. Peki hastayken hangi besinlerden uzak durmamız gerek? Turşu, sirke, süt ve ayran gibi besinleri tamamen kesmeden ve sınırlı bir şekilde tüketmek önemlidir. Üst solunum yolları enfeksiyonunu tetikleyen histaminin artmasına neden olur. Genel olarak da tüketilmesi önerilmeyen sucuk, salam, pastırma gibi işlenmiş etlerin yanı sıra peynirin de hastalık döneminde tüketilmemesi gerekir. Domates, ıspanak ve patlıcan gibi sebzeler çok faydalı olsa da bu hastalık döneminde tüketiminin en aza indirilmesi gerekir. Balık yenecekse taze olmasına dikkat edilmelidir. Hastalık dönemlerinde daha duygusal olduğunuzu ve çikolataya yöneldiğinizi biliyoruz. Rafine şeker içeren çikolatanın hastayken tüketilmesi önerilmez. Şekerli besinler bağışıklığı da düşüreceği için hastalıklardan daha çok etkilenir hale gelirsiniz. Dolayısıyla kahve çay gibi içeceklerinize de şeker eklememelisiniz. Yeşil çay ve siyah çay tüketmek yerine hastayken adaçayı, ıhlamur gibi bitkilere yönelmenizi öneririz. Böylece hastalığın da çok daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Süt ürünlerinin sınırlanması gerektiğini söylemiştik. İllaki tüketmek istiyorsanız süt yerine yoğurt ve kefiri tercih etmelisiniz. Glüten içeriği az olan ürünleri tüketmeye özen göstermelisiniz.