Tartışma Sanatı

Tartışmanında bir "raconu" var

Her işte olduğu gibi, tartışmanın da belirli kurallar çerçevesinde yapıldığında, kaliteli ve sağlıklı olabileceği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Evet, tartışmanın akıbeti, karşınızdaki kişiye ve tartıştığınız konuya göre değişir ama siz, yine de oyunu kurallarına göre oynamaya bakın.

Tartışma adabı olduğunu düşünmediğiniz kişilerle mümkün olduğunca münakaşa etmeyin.

Unutmayın; karşınızdaki kişi de kendi fi krinin doğru olduğunu savunacak. Bu yüzden, kesinlikle konunun dışına çıkmayın. Kişisel konuların tartışma kapsamına girmesine de izin vermeyin.

Onaylamadığınız bir fikir duymuş olabilirsiniz. Bakışlarınıza, vücut dilinize ve mimiklerinize hâkim olun. Özellikle gözlerin, duygularınızla birlikte, düşüncelerinizin aynası olduğunu unutmayın. Sonuçta, iki farklı fikrin ortasını bulacaksınız. Bu arada, arenada değilsiniz; karşınızdakine karşı bir tehdit oluşturmanızın bir anlamı yok.

Tartışırken, ses tonunuza hâkim olun. Asla bağırmayın! Bu, tansiyonun yükselmesine ve hiç de istemediğiniz sonuçlara sebebiyet verebilir. Ses tonunuzu yükselterek sarf edeceğiniz her cümlenin, gerçek anlamıyla karşı tarafa iletilmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Şunu unutmayın; ne kadar çok bağırırsanız, o kadar duyulmazsınız.

Küfür ve hakaret içeren kötü laflar kullanmayın. Bu, her koşulda sizi haksız duruma düşürür. Dolaylı yoldan, zekice kurgulayacağınız iğneleyici cümleler kurabilirsiniz. Böylelikle, hem siz rahatlarsınız hem de karşı tarafın saldırıya geçmesini önlemiş olursunuz. 

“Empati”, iki insanın tutkalıdır. Karşı tarafı anlamak için çabalarsanız; hiç kimse kırılmadan bu işin içinden çıkabilirsiniz.

 

BİZE ULAŞIN