Tartışma Sanatı

Söz konusu "gönül işleri" olduğunda

Gelelim; karınız ya da sevgiliniz ile yaşayabileceğiniz tartışmalara. Ne yaparsanız yapın; tarzınız da olmasa, karşınızdaki bir kadın olduğunda “tartışmamak” biraz garip kaçacaktır. Ne yazık ki erkekler, çoğu tartışmaya hep 1-0 yenik başlar. Ya da toplum genelinde hep böyle bir söz dolaşır. Sizce de kadınlar hep haklı mıdır? Bizce değildir. Sürekli haklı olabilecek bir kadın yoktur ama kolayca haksız duruma düşecek erkek vardır. İşte size, bu duruma düşmeden haklı çıkmanız için bazı tüyolar...

Tartışmayı siz başlatmayın

Her durumda kendinizi haklı çıkarmak için tartışmayı başlatan taraf olmamaya çalışın. Nasıl olsa, bir şekilde kendinizi tartışıyorken bulacaksınız.

Karşınızdaki bir kadın

Bu satırları okurken size belki “klişe” gelecektir ama gerçekten karşınızdakinin bir kadın olduğunu, asla aklınızdan çıkarmayın. Tartışma konusunda haklı da olsanız, kadınların her zaman, erkeklerden çok daha duygusal ve kırılgan olduğu gerçeğini kabullenin ve ona göre hareket edin. Yoksa tartışma, bir müddet sonra teselliye dönüşebilir.

Egolarınızdan arının

Zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz biriyle karşı karşıyasınız. Egolarınızı bir kenara koyun. Bazı durumlarda, bırakın; hayatınızdaki kadın, zafer bayrağını istediği yere diksin. Sonuçta o, sizin kaleniz; bir şey kaybetmezsiniz. Kaba olmayın. Belki kabalığınız onu susturabilir ama haklı olduğunu düşünmesine asla engel olmayacaktır.

Konunun özünden uzaklaşmayın

İlişkideki tartışmalar, akıntılı bir denizde yüzmek gibidir. Konunun başı ile sonu arasında bir anda, dağlar kadar fark olabilir. Karşınızda, çok sinirli ve kendini haklı gören biri varsa; bir süreliğine geri adım atabilirsiniz. Bu, sizin haksız olduğunuzu göstermez. Aksine, karşı tarafın sakinleşerek, asıl konuya geri dönmesini sağlar.

Suçlayıcı olmayın

Sizce ortada bir suç var mı? Olsa da olmasa da, bir insanı suçlamak, hayatın hiçbir alanında size olumlu bir sonuç getirmez. “Ben” merkezli başlayan ve devam eden konuşmalarınız; her zaman karşı tarafın düşünmesine sebep olacaktır. “Her şeyi sen yaptın!” demek yerine, “Benim de hatalarım olmuş olabilir.” derseniz; karşı taraf, size saldırmak yerine, dönüp kendine bakacaktır.

Kötü sözleri kafanıza takmayın

Söylediğimiz gibi, sakin olmak çok önemli. Ama sizin başarabildiğinizi, bazen karşı taraf başaramayabilir. Tartışma sırasında söylenen kötü sözlere, kafanızı çok takmayın. Unutmayın; muhatap olduğunuz kişi, sevdiğiniz kadın. Bu kadının samimiyetine inanıyorsanız; sözlerinin de kızgınlıkla ağzından çıktığını biliyorsunuzdur. Karşılık vermeyin ki; pişman olup sizden özür dilemeye fırsatı olsun. Aksi takdirde, siz haksız çıkacaksınız.

Kıyaslamaya girmeyin

Yine, bir “klişe” ama bir o kadar da etkili olan bir cümleyi söyleyelim; “Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın.” Kıyaslanmaktan ne kadar hoşlanıyorsanız, karşı tarafın da aynı düşüncelere sahip olduğunu unutmayın.

BİZE ULAŞIN