Yeşilin gücü adına
Hepimiz bu etkinliği ayda yılda bir de olsa yaparız. Önce içeri girebilmek için gişe önündeki bilet sırasına gireriz. Ardından, önümüzdeki ekrandan oturacağımız koltuğu seçeriz. Salonun orta sıralarını seçmeye özen gösteririz ki perdeden yansıtılanları daha iyi görebilelim. Bordo koltuklara oturup ışıklar kapandığında ise beklenilen serüven başlar. Yaklaşık 120 dakika sürecek, bizi farklı dünyalara götürecek bir serüven...
Sinema ortamının genel etkisinden midir yoksa izlenilen filmlerin büyüsünden midir bilinmez ama film bitip ışıklar açıldığında bile izlediklerimizin etkisinden kısa bir süre de olsa kurtulamayız. Kimimiz filmde yer alan karakterlerin gerçek hayatta yer aldığını düşler kimimiz ekranda izlediği garip canlıların aramızda yaşadığını. Çoğu zaman da izlediğimiz dünyanın gerçek olduğu bir durumda yapacaklarımızın kurgusunu kurarız kafamızda. Tam da yapımcılarının istediği gibi.
Genellikle sinema binasından çıkarken de bir merak kaplar içimizi. Kafamızda birçok soru işareti belirir: Kendimize "Buz dağına çarpan gemi sahnesi nerede ve nasıl çekildi? Patlama sahneleri için ne kadar bütçe harcandı? Uçma sahneleri nasıl bir teknoloji kullanılarak üretildi? Vücudu ateşle kaplanan o adam nasıl hayatta kaldı? Gerçek halini bildiğimiz o eski yapı nasıl görkemli bir saray haline geldi?" gibi birçok soru sorarız. O anda bunu fark edemeyiz belki ama tüm bu soruların aslında tek bir çıkış noktası vardır: CGI ya da daha çok bilinen adıyla yeşil ekran tekniği.
Gerek gerçek dünyada bulunmayan kişi ve olayların perdeye yansıtılmasına imkân tanıması gerekse çekilmesi oldukça zahmetli ve masraflı sahnelerin daha hızlı, daha kolay ve daha az maliyetle üretimine olanak vermesi ile CGI (Bilgisayar Üretimli Görüntü) geçmişten günümüze kullanımı gitgide artan bir teknik. Sadece saniyeler sürecek bir sahne için bin figürana ücret ödemek ya da otomobillerin patladığı bir sahne için araçları hurdaya çevirmek yerine başvurulan yöntem, sinemanın vazgeçilmezlerinden biri dersek de yanlış olmaz sanırım. Peki, 'Game of Thrones' gibi dizilerin sahne arkası görüntüleri ile şu sıralar oldukça gündemde olan CGI tekniği hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?
CGI'yı kısaca, çekimlerde tek renk arka planlar kullanarak gerçekte var olmayan bir görüntüyü elde etmek için birden fazla görüntünün üst üste getirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Karışık bir tanım, değil mi? O zaman, gelin üç boyutlu sinema gözlüklerimizi takalım ve bir film setine konuk olduğumuzu düşünelim.