Yeşilin gücü adına

Tüm bunların yanında kameranın sabit bir konumda tutularak herhangi bir titreşimin önlenmesi ve herhangi bir yakınlaştırmadan kaçınarak odağın kaybolmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde görüntülerde kaymalar meydana geliyor.

Belirttiğimiz detaylara dikkat edilerek yapılan çekimler tamamlandıktan sonra, görüntüler düzenlenmek üzere görsel efekt sanatçılarının önüne geliyor ve sanatçılar az önce belirttiğimiz işlemleri uyguluyorlar. Peki, CGI kullanılan Hollywood'un en başarılı yapımları neler?

Yeşil ekran kullanımı dendiğinde akla gelen ilk yapım, kuşkusuz Steven Spielberg'ün yönettiği 'Jurassic Park'. 1993 yapımı, görsel efektleri ILM stüdyosu tarafından üretilen film, çekimlerinde kullanılan çağının ötesindeki çekim teknikleri ile yayımladığı dönemde oldukça konuşulmuştu. CGI'ın en başarılı kullanıldığı diğer bir yapım ise 'Avatar'. Uzay gemileri, patlamalar, karakterler, savaş sahneleri, kısacası büyük bir kısmı CGI teknolojisi kullanılarak üretilen film hâlâ tarihteki en karmaşık görsel efektlerin kullanıldığı film olarak adlandırılıyor.

Her ne kadar az önce belirttirdiğimiz filmlerde sadece yönetmenler ve görsel efekt stüdyolarının isimlerini vermiş olsak da şu su götürmez bir gerçek: Bu filmler başarılarını büyük oranda görsel efekt sanatçılarına borçlu. Bu noktada 'Hollywood yapımlarının görünmez kahramanları' olarak da adlandırabileceğimiz bu sanatçılardan dünyada öne çıkan birkaç isimden bahsetmek gerek.

'Matrix Reloaded', 'I, Robot' ve 'Iron Man' gibi filmlerin görsel efekt direktörü John Nelson görsel efekt dendiğinde akla gelen ilk efekt sanatçılarından biri. 'Gladyatör' ile 'En İyi Görsel Efekt' dalında Oscar kazanan sanatçı, ayrıca farklı yıllarda iki kez daha aynı ödüle aday gösterilen bir isim. Bu alanda öne çıkan diğer bir isim Chris Lawrance. 'Yerçekimi' ve 2015 yapımı 'Marslı' filmleri ile 'En İyi Görsel Efekt' dalında farklı yıllarda kazandığı iki Oscar'a sahip.

BİZE ULAŞIN