Saat kitaplığı

Yine kitaptan zemberekli mekanik saatin 15. yüzyılda, küçük masa saatlerinin Rönesans döneminde ortaya çıktığını, Rönesans'ın sanata katkıları gibi saat sanatlarına da büyük katkıları olduğunu, Galileo Galileo'nun sarkacı icat ettiğini, Aydınlanma Çağı'nın en büyük saatçisinin de Fransa olduğunu öğreniyoruz. Yine 18. yüzyılda saatlerin prestij aracı olarak görüldüğünü, daha rahat fark edilmesi için bele takıldığını öğreniyoruz. 18. yüzyıl asıl yeniliklerin devri: Abraham Louis-Breguet bu dönemde tourbillon'u icat ediyor, Louis Moinet saniyenin altmışta birini ölçen bir saat üretiyor.

Önceleri yalnızca krallarda bulunan saatler, evlere bir dekorasyon aracı olarak giriyor; Sanayi Devrimi'yle birlikte çalışma saatlerinin önem kazanmasıyla ise asıl yerini buluyor. Modern zaman saatleri, günümüze uzanırken en büyük değişimi yaşıyor, bu dönemin ikonik saatleri de (Cartier Santos'tan başlayarak) kitapta anlatılıyor.

Ben saatlerle ilgilenmeyen kişilerin bile ilgiyle okuyacağı kitaptan birçok şey öğrendim; nesnelerin tarihine önem veren Batılı anlayışı bir kez daha takdir ettim. Bundan sonra "Hangi kitabı karıştırsam?" dediğimde baktığım kitaplardan biri olacak.

Astronomik saat (Giovanni Dandi, 1318-1398), yeniden yapım, Musée international d'horlogerie, İsviçre.

BİZE ULAŞIN