Tüm Zamanların En Önemli 50 Saati - Bölüm I
Tasarımda dönüm noktalarından teknik ilklere ve yeni bir kategori icat eden modellere kadar, saatçilik dünyasının en etkili 50 saati. Saat uzmanı 32 kişiden oluşan jüri seçti.
ENDÜSTRİYEL VE EGZOTİK
Hem Royal Oak'a kement gibi yapışan amansız hype hem de Audemars Piguet'nin yıllar içinde ürettiği çok sayıda versiyon ve abartılı tasarımların çokluğu göz önüne alındığında, Royal Oak'un 1972'de endüstriyel ve egzotik unsurları bir araya getiren akıllı, sezgisel ve çığır açan bir tasarıma sahip ilk saat olduğunu unutmak kolaydır.
Çelik bir spor saatin sağlamlığını ve çok yönlü yapısını, Audemars Piguet'nin işlenmiş güzelliğiyle eşleştirmek için görevlendirilen Gérald Genta, bir gecede Royal Oak'ı çizerek hem kendisinin hem de Audemars Piguet'nin geleceğini mühürledi ve "spor-lüks" türünün öncüsü oldu.
Genta'nın tasarımı ilham verici bir sentezdi: Ultra ince bir otomatik mekanizmaya ev sahipliği yapan, incelen bir bilezikle sorunsuz bir şekilde birleşen bir kasa üzerinde vidalı sekizgen bir bezelin hakim olduğu bir görünüme sahipti. Brütalist kadran, kontrast oluşturan fırçalanmış veya cilalanmış yüzeylerin elle uygulandığı kasanın ışıltılı geometrisinin bir yankısıydı. Bileziği bile o kadar karmaşıktı ki, montajı için kasa teknisyenleri yerine saat ustalarına ihtiyaç duyuluyordu.
Royal Oak, dönemin yüksek teknoloji mimarlarının çelik binalar için yaptıklarını çelik saatler için yaptı: endüstri malzemesini ve mutfaktaki çatal bıçak takımını yücelik seviyesine çıkardı. İkonoklasttan İkona Royal Oak (Royal Oak: From Iconoclast to Icon) kitabının yazarı Bill Prince'e göre Genta çeliği "günümüz katedrallerinin asil metali" olarak tanımlıyordu. Royal Oak o zamana kadar yapılmış en pahalı çelik kol saatiydi ve sonraki on yıllarda, özellikle günümüzde önemli bir etkiye sahip olacak yeni bir klasman yarattı.