The Big Black Book No.12

'Başarılı Erkeğin Hayat Kılavuzu' Esquire Türkiye The Big Black Book No.12, İlkbahar-yaz 2018 boyunca bayilerde!

MODA

MODERN SEYYAH

YAZ AYLARI DEMEK; DAHA ÇOK TATİL DAHA ÇOK SEYAHAT DEMEK. DOLAYISIYLA FARKLI BİRÇOK ROTA OLUŞTURACAĞINIZ DA AŞİKÂR. ANCAK ROTANIZ NE YÖNE DOĞRU OLURSA OLSUN, SEZON TRENDLERİNİ ŞİMDİDEN ÖĞRENİP SEYAHAT KOMBİNLERİNİZİ HAZIRLAMAYA BAKIN. NE DE OLSA BİR SEYYAH DA OLSANIZ; MODERN YÜZÜNÜZDEN VE ŞIKLIĞINIZDAN ÖDÜN VERMEMELİSİNİZ.

MODA EDİTÖRÜ DUYGU ALTIPARMAK

FOTOĞRAF ÖMER FARUK GÖKALP


BİR ÜNİFORMA ATÖLYESİ

Otellerin mimarlarını biliriz, peki üniformalarını kim diker?

YAZI ÖZGE DİNÇ

FOTOĞRAF ŞEREF YILMAZ

Wes Anderson'ın 'Büyük Budapeşte Oteli' filmini iki kez izledim. Belki iki kez daha izlerim; çünkü hem senaryosu hem renkleri hem de bir otelin en güzel günlerini anlattığı sahneleriyle eskilerin deyişiyle 'seyirlik'ti. Lobi görevlisi 'Sıfır' Mustafa'nın ve diğer otel çalışanlarının üniformalarına belki ilk defa bu kadar dikkat etmiştik. Bu filmden yola çıkarak ister istemez aklımıza şu soru geldi: Filmin bir kostüm ekibi var, peki gerçek hayatta otel çalışanlarının dünyada binlerce örneği olan üniformalarını kimler dikiyor?

Dress Best Uniforms, üniforma denince Türkiye'de akla ilk gelen adres olarak karşımıza çıktı. Şirket Türkiye ve diğer şubelerde Swissotel, Four Seasons, Ritz-Carlton gibi büyük otellerin, Zemzem Tower'ın, Katar'daki Sidra Hastanesi'nin, Acıbadem Hastanesi'nin, Flydubai'nin, Orta Doğu'daki bankaların üniformalarını dikiyor, denilebilir ki ABD dışında neredeyse her ülkede onların üniformalarını giyen kurumlar var.

Hayatımda ilk defa bir üniforma atölyesini ziyaret etmenin, yeni olanın merak uyandıran yanına odaklanırken bir yandan da okul yıllarında üniformadan nefret ettiğimizi ve neden üniforma giymek zorunda olduğumuzu sorguladığımızı hatırlıyorum. Markanın kurucusu ve CEO'su Tülin Yazıcı'ya sorduğum ilk soru da bu oluyor: Üniforma giymek bir zorunluluk mudur? Tülin Yazıcı, "Evet, bir zorunluluk," diye cevaplıyor, "çünkü üniforma, şirketlerin kimliğini belirler. Düşünsene, bir otelde hem Rus hem Tacik hem Filipinli eleman çalışabiliyor; üniforma olmasa hepsi farklı şekillerde giyinecektir, üstelik bütçeleri de olmayabilir. Üniforma, onların genel bir görünüme kavuşmasını sağlıyor." Zaten Latince kökenli 'üniforma' kelimesi de 'tek biçim' anlamına geliyor; amaç bir topluluğun aidiyetini göstermek. Yazıcı, üniformanın kurumlar için elektrik, su gibi bir ihtiyaç olduğunu anlatıyor. Oteller genellikle üç yılda bir üniforma değiştirmek için bütçe ayırıyor.

Bir otel, banka, havayolu şirketi, banka ya da kumarhane üniformaya ihtiyaç duyduğunda yapması gereken böyle bir şirkete gidip istediği konsepti ve kırmızı çizgilerini anlatmak; bu süreç Dress Best Uniforms'ta şöyle işliyor: Eğer kurum, istediği konseptin karşılığını geniş katalogdan bulduysa tasarım üç günde, sıfırdan tasarlanacaksa da iki haftada hazır oluyor ve otelde misalen 360 personel varsa tahmini kalıplar çıkarılıp ardından 'fitting' denen düzeltme işlemi yapılıp sipariş hazır ediliyor. Bir personel için genellikle iki üç giysi alternatifi üretiliyor. Otellerde çalışan insanların hepsinin aynı boy ve kiloda olmadığını düşünerek bunu nasıl ayarladıklarını soruyorum, Yazıcı doğru kalıpları tahmin etmenin ardında yılların deneyimi olduğunu söylüyor ve bir örnek veriyor: "Yakın zamanda Gabon'dan bir iş geldi, gidip tek tek ölçü almak mümkün değil; orada artık bilgilerimize, o bölgenin sosyal ve siyasi anlayışına dayanarak karar veriyoruz. Diyelim bir Rus otelindesiniz; bilirsiniz ki orada 'front ofis'te Ruslar çalışacaktır, Tacikler arka bölümlerde yer alır; o zaman da bu milletlerin fiziki özelliklerini dikkate alıp kalıpları ona göre yaparsınız. Artık genelde çok az yanılma payımız oluyor."

  • Yazının tamamı The Big Black Book İlkbahar-Yaz 2018 sayısında…


SEZONUN DİKKAT ÇEKENLERİ…

İlkbahar-Yaz 2018 sezonuna, ilkbahar mevsiminin keyfine pek varamadan giriş yaptık. Havaların ne zaman ısınacağına dair tahmin aşamasındayken, güneşin altında yanarken bulduk kendimizi. Bu durum, alışveriş tercihlerimize de yansıdı. İçimizdeki durmak bilmeyen gezgin, soğuk havaları kalın kıyafetlerle doldurduğu bavullarıyla birlikte arkasında bıraktı, sıcaklara hızlı bir şekilde adapte oldu ve sezonun dikkat çeken modellerine çoktan göz koydu.

STİL EDİTÖRÜ GÖKÇECAN YÜREKLİ

FOTOĞRAF ARDA GÜLDOĞAN


HATIRALARI HAPSETMEK

BİR ANI SAKLAMA SANATI

Gezip gördüğümüz yerlerde, yaşadığımız güzel anları unutmamak için çaba gösterirken belli nesnelere anlam yüklüyoruz. Bu bazen bir magnet, bazen de bir anahtarlık olabiliyor. Basit bir hediyelik eşya deyip geçmeyin, fark ettik ki bu konu fazla hafife alınıyor.

YAZI BARAN ALIŞKAN


UÇMA TUTKUSU

İlk modern kol saati, öncü bir pilot için tasarlanmıştı. Bu saatin mimarı Cartier, bir asır sonra bu kez, koleksiyonu ve pilotu anmak için Milano'da görkemli bir yapı inşa etti.

YAZI ÖZGE DİNÇ


Milano'da, 1815'te Avrupa'da barış ilkesinin kabul edilmesine adanan Barış Takı'nın (Arco della Pace) yanı başında bir yapı… 1904'te üretilen ilk modern kol saatinin, Santos'un onuruna inşa edilmiş. Milano şehri dünyanın en görkemli tasarım etkinliği Milano Tasarım Haftası'yla dopdolu; Santos Lab de bu etkinliği aynalardan oluşan bir parantez olarak açıklıyor gibi.

Santos Lab'de yerler aynalarla kaplı; yürürken boşlukta, daha doğrusu bulutlarda süzülüyormuş gibi hissediyor, biraz da korkuya kapılabiliyorsunuz. Dünyanın önde gelen modacıları, tasarımcıları ve basın mensuplarının katıldığı, Martin Solveig'in Dj kabininde olduğu partiyle geçmişte olduğu gibi bugün de 'öncü ruhu' kutluyoruz. Bu sergi alanına 'The Legendary Thrill' (Dillere Destan Heyecan) dendiği için hepimizden heyecan uyandıracak biçimde giyinmemiz istendi. Benim yaptığımsa kimono giymek, heyecandan anladığım Japon gibi giyinmek anlaşılan; ama salonda keçi boynuzu takmış biri bile var, ki bence gecenin en doğru giyinen kişisi. Girişte hepimizi bu gecenin mimarı Alberto Santos-Dumont karşılıyor. Santos-Dumont ismi, saatten başlayarak ismen ve ruhen laboratuvarın her yerinde geziniyor.

Milano'nun ünlü tasarım stüdyolarından Studio Gió Forma'nın tasarladığı 'pop up' yapı, çok şık ve fütüristik. Bu stüdyoyu World Expo 2015 için tasarladığı muhteşem 'Yaşam Ağacı', Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu için yaptıkları görkemli sahneden hatırlıyoruz. Santos için tasarladıkları bina da diğer yapıları gibi ilgi çekici; aynalar hem yeryüzünü hem gökyüzünü izliyormuşuz gibi hissettiriyor. DJ kabini üzerindeki uçak enstalasyonu, bütün ilgiyi üzerinde topluyor; Alberto-Santos Dumont'nun tasarladığı ve Eyfel Kulesi üzerinde uçan ilk kişi olmasının şahidi, 14 Bis adlı uçak bu. Gece partide verilen sislerle birlikte bir gökyüzünü andırıyor, yandaki neoklasik Barış Takı'yla hoş bir tezat oluşturuyor; geçmiş ve bugün bir arada, tıpkı ilk Santos ve yenilenen Santos Koleksiyonu gibi.

  • Yazının tamamı The Big Black Book İlkbahar-Yaz 2018 sayısında…


GEBZE'DE BİR KOKU ÜSSÜ

KOKU DÜNYASI BİR BAŞKA! BURNUMUZA GELEN BAZI KOKULAR BİZİ BÜYÜLERKEN BAZILARININ ESANSLARININ UYUMSUZLUĞU DA BİR ANDA MİDE BULANTISINA NEDEN OLABİLİYOR. BİZ DE BU DÜNYAYI DAHA YAKINDAN TANIMAK İÇİN ROTAMIZI MG INTERNATIONAL FRAGRANCE COMPANY'E ÇEVİRDİK. ŞİMDİDEN BELİRTELİM; BU GERÇEKTEN ZOR VE KARMAŞIK BİR DÜNYA!

YAZI SEDA KARAN

FOTOĞRAF ARDA GÜLDOĞAN

Hikâyemize bilimsel konuşarak başlayalım; duygularımız ve koku algısı beynimizin aynı sinir sistemi ağı içinde bulunuyor. Buna da 'limbik sistem' deniyor. Bu sistem de sadece kokuyu işlemekten öte; kızgınlık, korku, sevinç, şevk ve saldırganlık gibi birçok duyguya ev sahipliği yapıyor. Örneğin; bilim insanları hadım edilen erkeklerin limbik sistemi %30 küçüldüğünü belirtiyor. Bense, bu noktada şu örneği verebilirim: Hayatı boyunca hiç koku duymayan biriyle de tanışmıştım ve koku dünyası hakkında okuduğumda her an oldukça ilginç donelerle karşılaşıyorum. Örneğin; burnumuzda yaklaşık 20 milyon reseptör alıcısı var. Bunlar dış dünyaya açık olduğu için ayrıcalıklılar. Öyle ki; bazı ilaçların koklanarak etki etmesi aslında tamamen bu nedenleymiş.

Hayvanların koku algılarının ne kadar gelişmiş olduğu ise hepimizin bildiği bir gerçek. İnsanlara göre daha düşük eşiklerdeki kokuları algılama yeteneğine sahipler. Mesela; köpeklerin koku duyusunun ne kadar ileri olduğuna hepimiz şahidiz. Ancak bir somon balığının koku duyusunun ne kadar ileri derecede olduğunu okuduğumda şaşkınlığımı gizleyemedim. Somon balıkları doğdukları suların kokularını asla unutmazmış. Dünyanın neresine bırakırsanız bırakın gidip doğdukları denizi bulabilirlermiş. Buna benzer şekilde notalar, koku aileleri, olfaktif sistem ya da kokuların karakteristik özellikleri gibi koku dünyasına dair yüzlerce gün yüzüne çıkmamış bilgi sayabiliriz. Ancak beni asıl meraklandıran, gün içinde severek kullandığımız parfümden tutun kötü kokuların yayılmasını engellesin diye kullandığımız çilek kokulu çöp torbası için geliştirilen kokuların nasıl elde edildiği. Merakımı yenmek ve koku konusunu iyiden iyiye öğrenmek için işin en doğru adresine gitmem gerekirdi, be de öyle yaptım. Bu noktada adresim belliydi; MG International Fragrance Company. Burada işinin ehli parfümerlerin kokuları nasıl belirlediklerini, nasıl bir çalışma temposuna sahip olduklarını, laboratuvar ortamının havasını ve üretim sürecini dinleyip deneyimledik.

  • Yazının tamamı The Big Black Book İlkbahar-Yaz 2018 sayısında…


YEMEK

SARAY MUTFAĞINI KEŞFEDİN

BAŞTA TURİSTLERİN OLMAK ÜZERE 'BEYAZ YAKALILAR'IN DA EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ MEKÂNLARIN BAŞINDA GELEN ASİTANE RESTAURANT GEREK KONUMU VE GEREKSE SARAY MUTFAĞINDAN SUNDUĞU LEZZETLER İLE FARKINI HALEN KORUYOR.

YAZI SEDA KARAN

FOTOĞRAF ARDA GÜLDOĞAN


RÖPORTAJ

İşi gereği dünyanın birçok yerini gören, halen sık sık ve uzun seyahatlere çıkan Şahika Ercümen, Hakan Yıldız, Esra Berber Başlar ve Kerimcan Akduman ile seyahat deneyimlerini konuştuk.

RÖPORTAJLAR KAAN SANCAR, SEDA KARAN

FOTOĞRAF ARDA GÜLDOĞAN


TEKNOLOJİ

BİR TURİSTİN TEKNO-KİTİ

Rota fark etmeksizin her gezginin yanında bulundurması gerektiğini düşündüğümüz cihaz alternatiflerini bir araya getirdik.

YAZI KAAN SANCAR

FOTOĞRAF DENİZ DOĞAN

PRODÜKSİYON SAMET GÜNÜÇ


PARFÜM


KOKUNUZLA HATIRLANIN!

Kullandığınız parfümün karakterinizi yansıttığı bir gerçek. Ne de olsa bulunduğunuz her ortamda bir şekilde kokunuzla iz bırakıyorsunuz. Dolayısıyla parfüm seçimi konusunda son derece hassas ve bir o kadar da kararlı olmalısınız. Yeni sezon kokuları hakkında bir fikriniz var ancak kararsızsanız; size ilkbahar-yaz sezonu için en ideal kokulardan birkaçını önerebiliriz.

YAZI SEDA KARAN

FOTOĞRAF DENİZ DOĞAN

PRODÜKSİYON SAMET GÜNÜÇ


RÖPORTAJ

Deniz – Begüm Berdan, Adam Brown ve Köksal Atay ile hem yeni koleksiyonlarını hem de seyahat alışkanlıklarını konuştuk.

RÖPORTAJ SERHAT ŞENGÜL


OTOMOBİL

Seyahatlerinizi daha konforlu ve şık kılacak yeni yol arkadaşları…

YAZI ONUR AKÇAY

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.