Kilonuzu Nasıl Daha İyi Yönetebilirsiniz?
Eğitiminizi ve kariyerinizi iyi yönetiyor olabilirsiniz. Acaba kilonuzu iyi yönetebiliyor musunuz?
- Faydalı Bilgiler
- Çarşamba 17:40 | 29 Nisan 2020
Eğitiminizi ve kariyerinizi iyi yönetiyor olabilirsiniz. Acaba kilonuzu iyi yönetebiliyor musunuz? Çoğu insanın günlük yaşamın koşturması ve stresi içinde kilosunu yönetmekte zorlandığı herkesin bildiği bir gerçek. Novo Nordisk'in hayata geçirdiği www.kilomuyonetiyorum.com web sitesinde, işte bu tür sorunlardan yakınanlar için sağlıklı beslenme, kilo yönetimi ve etkili egzersizle ilgili önerilere yer veriliyor.
Yıllardır uyguladığı çeşitli diyetlerin başarısızlıklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılanlar... Bırakın kilo vermeyi, her yıl üç-dört kilo daha alıp pantolonlarına, eteklerine sığmayanlar... Vücut ağırlığını korumayı bir türlü beceremeyenler... Eğitiminizi, kariyerinizi ve hayatınızdaki pek çok şeyi iyi yönetiyor olabilirsiniz. Acaba kilonuzu iyi yönetebiliyor musunuz?
Günlük yaşamın koşturmacası ve stresi içinde bugün çoğu insanın kilosunu yönetmekte zorlandığı herkesin bildiği bir gerçek. Novo Nordisk'in hayata geçirdiği www.kilomuyonetiyorum.com web sitesinde işte bu tür sorunlardan yakınanlar için sağlıklı beslenme, kilo yönetimi ve etkili egzersizle ilgili öneriler yer alıyor.
Web sitesi ziyaretçilere vücut kitle indekslerini hesaplayarak kişisel obezite riskleri konusunda bilgi sahibi olma fırsatı da veriyor. Kilo yönetimi konusunda merak edilen bazı soruları www.kilomuyonetiyorum.com uzmanları yanıtlıyor. Bu soru ve yanıtlar şöyle özetlenebilir:
1. Şekersiz besinler kalorisiz midir?
"Hiçbir besin kalorisiz değildir; ama kalori içeriği çok düşük olan besinler vardır. Şekersiz besinler düşük kalorili ve sağlıklı olarak düşünülmektedir. Oysa gıdalardaki kalorinin tek kaynağı şeker değildir. Bazı şekersiz gıdalar yüksek miktarda yağ içerebilmekte ve yüksek kalorili olabilmektedir.
2. Hızlı kilo vermek sağlıklı mı?
"Kısa sürede hızlı bir şekilde kilo verilmesi kişiyi bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakabilir. Düşük kalorili diyetlerde özellikle karbonhidrat alımı çok yetersiz olursa baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve uyku hali gelişebilir. Günlük protein yeterli miktarda alınmazsa kas kayıpları meydana gelebilir. Çok hızlı ve çok fazla kilo verilmesi sonrası; ritim bozuklukları, elektrolit bozuklukları, safra taşları, depresyon, yeme bozuklukları gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Reflekslerde azalma, his kayıpları, koma hatta hayati kayıplar yaşanabilir."
3. Bir ayda en fazla kaç kilo vermeliyim?
"Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir. Bunun için ilk 2 ay 15 günde bir, takip eden 3 ay içinde ayda bir uzmana gitmelisiniz. Kişiye özel tedavi planı oluşturulurken, başarı ölçütleri hekim ve hasta tarafınca iyi bilinmeli ve gerçekçi hedefler oluşturulmalıdır. Tedavi sırasında yüzde 5-10 kilo kaybı başarılı, yüzde10-15 arasında kilo kaybı çok başarılı, eğer kilo kaybı yüzde 15'ten fazla ise sonuç mükemmel olarak değerlendirilmektedir."
4. Kilomu korumak için nasıl beslenmeliyim?
"Kilo koruma programında yapılması gereken, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektir. Doğru bir beslenme planı ile kilonuzu yaşam boyu rahatlıkla koruyabilirsiniz. Beslenme planında 4 ana besin grubu olmalıdır. Bunlar et, sebze, süt- yoğurt ve tahıl grubudur. Doğru menülerle birlikte sağlıklı beslenmenin alışkanlık haline gelmesi, bol su içmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak kilonuzu korumanıza destek olur. Meyve gibi sağlıklı bir besini fazla tükettiğiniz de kilo alabilirsiniz. Bu yüzden porsiyon kontrolü çok önemlidir. Ana öğünlerin yanında bol salata ve iki ana öğünden birinde mutlaka sebze yemeği tüketmelidir."
5. Hangi besinleri sinirsiz tüketebilirsiniz?
"Diyette, denge çok önemlidir. Bir besin ne kadar sağlıklı olursa olsun, sınırsız tüketilmesi sağlık açısından risk yaratabilir. Buna en güzel örnek sudur. Gereğinden fazla su tüketimi vücutta fazla ödeme veya başka sağlık sıkıntılarına sebep olabilir. Aynı bu örnekte olduğu gibi besinlerde de tüketilen miktar önemlidir. Salatalık, kereviz sapı, marul gibi besinlerin su içerikleri oldukça yüksektir ve dolayısıyla kalori içerikleri de çok azdır. Geç saatlerde açıkıp bir şeyler atıştırmak istediğinizde size kilo aldırmayacak bu besinleri tercih edebilirsiniz."
6. Diyette kabızlık yaşamamak için hangi besinler tüketilmelidir?
Sağlıksız zayıflama diyetleri kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sistemi şikayetlerine sebep olabilir. Diyetisyen tarafından planlanan bir beslenme planı ile sindirim sistemi şikayetleri yaşanmaz. Günlük önerilen posa miktarı yetişkinler için 25-30 gramdır. Diyet posasının kaynakları; kurubaklagiller, tam tane tahıllar, yağlı tohumlar, sebze ve meyvelerdir."