Şehir konseptli çalışma alanları
Artık günümüz ofis ortamları, sıkıcı çalışma alanlarından ibaret değil. Çalışanların motivasyonunu maksimum seviyede tutmayı hedefleyen yeni nesil ofisler, renkli yaşam alanları vadediyor. Tıpkı Dropbox'un yepyeni ofisi gibi.
Yazı: Emre ÖZÜCOŞKUN
2007 yılından beri dosya depolama ve senkronizasyon özellikleriyle hayat kurtaran uygulamalar listemin zirvesinde yer alan Dropbox yeni ofi siyle de göz kamaştırıyor. Göz kamaştırıyor, derken abarttığımı düşünmeyin. Bilgisayarlarda, telefonlarda ve tabletlerde dikkat çekmeden, rol çalmadan, arka planda sessiz sakin çalışan Dropbox, mevzubahis kendi ofisi olunca görünmezlikten çıkmış.
Kaliforniya merkezli mimarlık fi rması Rapt Studio'nun tasarım ve uygulamasını üstlendiği projeye başlarken çalışanlarla uzun toplantılar yapıp eski ofi sin yapısal sorunlarını alt alta yazmışlar ve dar koridorlardan oluşan, bireysel ve takım çalışmalarına izin vermeyen yapının herkesin ortak şikâyeti olduğu sonucuna varmışlar. Ofis için düşündükleri 'şehir' konseptinin çıkış noktası bu şikâyetler olmuş.
'Şehir' konseptini biraz açayım… Dar koridorlarda işe güce konsantre ve motive olmayı geçtim mekâna fiziksel olarak dahi sığmak mümkün olmadığı için her biri şehirlere özgü mekânları simgeleyen odalar yaratılmış. Mesela; sakin sakin bir şeyler okuyup e-posta göndermek isteyenler için yerleri halıyla kaplı, yuvarlatılmış köşeli, 70'lerin İtalyan tiyatrolarını andıran, yüksek pencerelerinden güneş ışığını içeri alan 'The Library', daha karanlık, konsantrasyon gereken işlerin yapıldığı 'The Purposeful Deep Focus Room' ve şirketin start-up günlerine vurgu yapan ve cuma günleri düzenlenen 'happy hour'lara ev sahipliği yapan bodrum katındaki bar 'The Casual Karaoke Bar'. Zaten bunlar, modern ofi slerin olmazsa olmazlarından değil mi? Kimileri sessiz sakin çalışabilecek kimileri de 20-30 kişi beyin jimnastiği yapılabilecek ortam istiyor. Hep çalışmak olmaz ya; dinlenme, eğlenme mekânları da lâzım. Bunun üzerine Rapt Studio tasarımcıları da hepsini 'şehir' konsepti çatısı altında toplamış.
Bu arada hep odalardan bahsettim, tabii kisadece odalar değil; sokaklar yani koridorlar ve giriş bölümü de konseptin bir parçası. Büyük aynalar dışarıyla içeriyi bir hale getiriyor. Yaratılan derinlik adeta Dropbox'ın kullanıcılarına sunduğu 'derin depolama' felsefesini simgeliyor.