Dünden Bugüne Peak Games
Türkiye internet alemi yeni rol modelini belirledi. Bir türlü aşılamamasını dert edip durduğumuz eşik, 1 milyar dolarlık değerleme rakamına ulaşılmasıydı. Peak Games çıtayı bir anda 1,8 milyar dolara koyuverdi. Esas kahramanımız Sidar Şahin zaten yıllardır Türkiye’de internet girişimleri camiasında tanınan bir isim ama edindiği yeni statü bir tür “ilahlık”.
- Info
- Cumartesi 11:30 | 04 Temmuz 2020
Tanıdığınız hemen herkesin Facebook'ta oyun oynamaya başladığını gördüğünüz dönem, muhtemelen Farmville'in (belki kötü bir benzetme olacak ama) salgın gibi yayıldığı 2009 yılına tekabül ediyordur. Farmville bir ara aylık 83 milyon aktif oyuncuya ulaşmıştı ve birçok insan güne tarlasındaki ürünleri hasat ederek başlıyordu. Zynga'nın adını da çoğumuz işte o zamanlar duyduk ki çok da geç kalmamıştık. Şirket zaten sadece iki yıl önce, 2007'de San Francisco'da bir mobil oyun şirketi olarak kurulmuştu. Farmville'den önce de Texas Hold'Em isimli bir poker oyunu ile tanınıyordu. 1 Haziran'da 1,8 milyar dolar ödeyip satın aldıkları Türkiye'nin Zynga'sı Peak'in doğmasına ise daha üç koca yıl vardı.
Peak'in tek kurucusu olmasa da kalbi ve beyni sayılan Sidar Şahin ise yine internet âleminde ama henüz başka işlerle meşguldü. Peak'ten önce iki oyun sitesi daha kurmuş (2003, Game Garden ve Funpac) ve video sitesi izlesene.com'u 1,2 milyon dolara nokta.com'a satmıştı. Geleceğin mobil oyun pazarında olduğuna inancı tamdı. Gerekli tecrübeye sahip olduğu gibi tanıması gereken herkesi de tanıyordu. Zaten çok da kalabalık olmayan ve yeni yeni filizlenen bir sektörde, başarılı herkesin birbirine bir yerlerden değmesi kaçınılmazdı. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü daha ilk yılında terk edip (bu artık elbette bir klişe; Steve Jobs 19 yaşında üniversiteyi bırakmış, Bill Gates ve Mark Zuckerberg Harvard'ı terk etmişti. Ama sonra sadece başarıyı yakalayanlar akılda kalıyor. Diğerlerinin başına ne geldiği ise belki sadece kendi aile çevrelerinde
bilinen bir ibret hikayesinden ibaret) oyun âlemlerine dalan Şahin, 30'lu yaşlarına gelmeden bu işten zaten ilk milyon dolarını kazanmış ve deyim yerindeyse şartlar artık onun için olgunlaşmıştı. Peak kurulmadan hemen önce Mynet'e danışmanlık yapıyordu, bir başka başarı hikayesi olan ve çoğunluk hisseleri Alibaba'ya 728 milyon dolara satılan Trendyol'a hem danışmanlık yapıyordu hem de küçük hissedarı konumundaydı. Peak, o zamanki adıyla Peak Games, Kasım 2010'da Türkiye gibi mobil oyunlar için son derece bereketli bir toprak üzerinde, çok iyi bir yatırımcı takımı ile kuruldu. Bir nevi, başarılı olmak kaderleri gibiydi.
Peak'in kurucuları arasında Sidar Şahin'in yanı sıra o zaman yatırım fonu Türkven'de çalışan Rina Onur, Trendyol'un kurucu ortakları Demet Mutlu ve aynı zamanda risk sermayesi şirketi Earlybird'ün de ortaklarından olan eşi Evren Üçok ile Hakan Baş da var. Baş ile Demet Mutlu New York'tan tanışıyor.
Birçoklarının Bensu Soral'ın eşi olarak tanıdığı Hakan Baş, yatırım dünyasında Peak'ten Lidyana'ya birçok internet girişiminin öncüsü, bir o kadarının da baş meleği olarak tanınan biri. Cornell Üniversitesi'nden mezun olup Yale'de MBA yapmış, Garanti Bankası Strateji Bölümü'nde başkan yardımcısı olarak çalışmaya başlamışken diş hekimi anne babasını hayal kırıklığına uğratıp, Şahin'le birlikte bir oyun şirketine ortak oluvermiş. Bu, Kadıköy'de bir ofiste okey oyunu üreten bir şirket.
Ancak Baş'ın anne babasının üzüntüsü fazla sürmemiş olmalı. Şirket kurulduktan sadece bir yıl sonra piyasa değeri 70 milyon dolara ulaşmıştı. Aylık ciroları bir milyon dolardı ve Kadıköy'de dört katlı bir ofiste çalışıyorlardı. Şimdiki ofisleri Zorlu Center'da. Söylemeye bile gerek yok, ardı ardına gelen yatırımlarla çok büyük bir hızla büyüdüler. O kadar hızlı ki, sonuçta sadece 10 yaşındaki bu şirket 1,8 milyar dolara satıldı. Trendyol'un bir milyon dolarlık ilk yatırımından bir hafta sonra risk sermayesi şirketi Hummingbird'den 1,5 milyon dolarlık bir yatırım daha almışlardı. O zaman para kazanmayan ama oyun piyasasında rüzgar gibi esen Okey'i de satın aldılar. Zaten sonra Zynga ile yollarının ilk kez kesişmesini sağlayan da Okey oldu. 2017'de Zynga, Peak'in masa ve kat oyunlarından oluşan portföyünü 100 milyon dolara satın aldı.
Bu satışa kadar Peak başka yatırımlarla daha da büyümüş, Earlybird'den bir 5 milyon dolar daha, Alman Alfa'dan yüzde 16,5 hisseye karşılık 11,5 milyon almıştı. Şahin'in gözü daha o zaman oyun dünyasının en parlak yıldızları olan Zynga ve Angry Birds'ün sahibi Ravio'nun yerindeydi. Şimdi hepimiz biliyoruz ama bir zamanlar cep telefonlarının yaygınlaşacağına inanmak bile zordu ve Sidar Şahin 2010'da bir gün herkesin mobil oyunların müdavimi olacağını anlatırken, böyle bir geleceği hayal etmek güçtü.
Neyse ki olaylar hızlı gelişti. Peak Games, kurulduktan sadece iki yıl sonra bile kullanıcı sayısı bakımından Zynga ve Almanya merkezli King.com'un ardından dünyanın üçüncü büyük oyun geliştiricisi olmuştu. Gelirleri ayda 7 milyon dolara yaklaşmıştı. Piyasa değeri üç risk sermayesi şirketten aldığı 20 milyon dolarla yarım milyar dolara koşuyordu. Ama tüm bunlar yine bakan gözlerin gördüğü, piyasanın içinden isimlerin bildiği gerçeklerdi.
Şirketin ve Sidar Şahin'in ismini ilk kez 1 Haziran'da duymayan ve sektörü daha yakından bilenler için bile Peak'in ulaştığı piyasa değeri gene de biraz şaşırtıcı ve sevindirici oldu. Belki çok uzun bir süre Türkiye'den bir milyar dolar piyasa değerini aşan (bu şirketlere unicorn, yani tek boynuzlu at deniyor) bir şirket çıkmadığı ve neden çıkmadığı tartışılıp durduğu için…
Nihayet çıktığında bunun birdenbire neredeyse iki boynuzlu (iki milyar dolar) olmasını kimse beklemiyordu. Yoksa Peak'in başarısı daha başından belliymiş aslında. Ekşi Sözlük'te eski bir çalışanın yazdığı gibi Şahin, toplantılarda "dünyayı değiştireceğiz" mealinde konuşmalar yaptığında insanların kendisine gülmesine gülmüş hep. Şimdi haklı çıktığı görülüyor.
Dünyayı değiştirme kısmı ise o kadar doğru mu tartışılır. Elbette Türk oyun dünyasını şekillendirip taçlandırdığı, kendi çalışanlarının ve hissedarlarının hayatını değiştirdiği bir gerçek. Ancak oyun dünyasını baştan şekillendirmekten çok, kendi yeteneklerini çok iyi kullanıp, çok iyi yönettiğini söylemek mümkün. Peak'in en çok ABD pazarında ama İngiltere
ve Japonya pazarında da en çok oynanan oyunlardan olan, kendi gelirlerinin de yüzde 98'ini oluşturan 2015 doğumlu Toy Blast ve 2017 doğumlu Toon Blast isimli oyunları, hiç öyle karmaşık oyunlar değil. Özünde hepimizin elbet bir vakit oynadığı ya da elbet bir gün oynayacağı balon patlatmaca oyunlarından. Ama aslında hiçbir şey o kadar da basit değil. SensorTower verilerine göre, 2018'de ABD'de reklamlarında Ryan Reynolds'u oynattıkları Toy Blast ve Toon Blast sadece Mayıs ayında sırasıyla 700 bin ve 1 milyon kere indirildi. Yine sadece Mayıs ayında elde ettikleri toplam gelir ise 20 milyon dolar oldu.
Bu oyunlar halen Peak'in portföyünde yer alıyor. Zynga'ya yapılan satış sonrası Peak İstanbul'dan yönetilmeye devam edecek. 1,8 milyar dolardan Şahin'in hissesine düşen ise Peak'te son olarak sahibi olduğu yüzde 21,34'lük hisse kadar. Bu da kaba bir hesapla 384,1 milyon dolar ediyor. Ancak satış 900 milyon dolar nakit ve 900 milyon dolarlık Zynga hissesi karşılığı gerçekleşti. Sidar Şahin artık dünyanın en büyük mobil oyun sitesinin hissedarlarından biri. Peak hissedarları bugün (12 Haziran) piyasa değeri 8 milyar 780 milyon dolar olan şirkette toplam 114 milyon hisseye sahip oldu. Şahin'in paraya zaten ihtiyacı yoktu, artık hiç yok. Muhtemelen "dünyayı değiştirmenin" başka yollarını aramaya devam edecek.