Yeni Sezonda Yeni Yetenekler
Haziran itibariyle yaz sezonunu karşılıyoruz. Yeni sezona girerken yeni yetenekleri keşfetmenizi, onlarla ilgili detaylı bilgiyi moda dağarcığınıza, tasarımlarını ise gardırobunaza eklemenizi istedim.
- Stil-Moda
- Pazartesi 12:10 | 23 Temmuz 2018
Yazı Serhat ŞENGÜL
STEFAN COOKE
John Galliano ile çalışmış olan Central Saint Martins mezunu Cooke, sıkıcı kıyafetleri eksantrik hale getirmeye ant içmiş gibi duruyor. Mezun olduktan kısa süre sonra, hatta mezuniyet koleksiyonuyla dikkatleri üzerine çeken Cooke, hemen Londra Moda Haftası'nda 'MAN' adını verdiği kendi koleksiyonunu tanıtma imkânı yakaladı. Kumaş kullanımı ve dikiş detayları gibi konularda düşünce tarzımızı değiştireceğe benzeyen tasarımcı, geçmişe dair görünümleri güncel kılma becerisini ortaya koyuyor. Ancak tasarımcının koleksiyonlarına ulaşmak için biraz beklemeniz gerekecek, keza ilk koleksiyonu gelecek sezonu kapsıyor. Ancak bence sabretmeye değer.
LIAM HODGES
Sokak giyimini üniforma ile birleştirip birbirinden tamamen farklı temaları bir araya getirerek koleksiyonlarını hazırlayan Hodges, son dönemde Ünü İngiltere'den dünya çapına yayılan en dikkat çekici erkek giyim tasarımcılarından. Tasarımcının 2018 İlkbahar- Yaz koleksiyonu 'Noise' (Ses) adını taşıyor. Koleksiyonda hüzünlü, isyankâr ve agresif bir hava hâkim. Bağıran ayıcık figürü, sevimli ve genç kalmaya çalışan genç jenerasyonun, büyürken dünyanın içinde bulunduğu durum yüzünden hevesinin kırılmasına hatta 'ses çıkarmasına' ithaf edilmiş.
CRAIG GREEN
İlk kez 2017 yılında Fashion Awards'da 'İngiliz Erkek Giyim Tasarımcısı' ödülünü alarak dikkatleri üzerine çeken tasarımcı, aslında beş yıldır koleksiyonlar hazırlıyor. Kendini getirdiği nokta ona, geçtiğimiz yıl en çok konuşulduğu dönemi yaşattı. 2018 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda tasarımcı, cenneti aradığını söylüyor: "Ütopya ve kaçış gibi konuları ele aldım." diyen tasarımcının koleksiyonu, vücudu belde saran, farklı kumaşlardan yapılmış tişörtleriyle dikkat çekiyor. Tuhaf detayları giyilebilir kılmak da bir başarı. Kendisini mercek altına almanızı öneririm.
YERLİ GENÇ TASARIMCILAR
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle 26 yıldır genç tasarımcıları Türk moda sektörüne kazandıran Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nın final gecesinde ödüller sahiplerini buldu. Türkiye'nin önde gelen tasarımcılarının mentorluğunda hazırlanarak defilede koleksiyonlarını sunan genç tasarımcılar arasından seçilen üç finalist, onları kendi markalarını kurma hayallerine bir adım daha yaklaştıracak ödüllerin sahibi oldu. Yarışmayı, hazırladığı 'Opposition/ Savage Neat' isimli erkek koleksiyonuyla yarışan Ezgi Karayel kazandı.
Koza Birincisi
Ezgi Karayel - ('Opposition/Savage- Neat' Erkek Koleksiyonu; mentoru Mehtap Elaidi)
"Projenin konsepti 'Zıtlık'. İnsanın içindeki zıtlık..." diyen tasarımcı, araştırmalarının Stanley Kubrick'in 1971 'de vizyona giren 'Otomatik Portakal' filmi ile başladığını söylüyor. Filmde ana karakter Alex'in düşüncesine göre, Beethoven'ın besteleri şiddet doludur ve bu Alex'in içindeki şiddeti tetikler. Günümüzdeyse içimizdeki şiddet eğilimini yansıtan, ifade etmemizde araç olan müzik türü nedir diye sorduğumuzda cevabı; "Heavy metal." oluyor. Koleksiyonuna filmin 'Grotesk yapısı ve zıtlık kavramı'ndan izler ekleyen tasarımcı, formları elde etmek için; metal müziğin asi parçalarıyla, erken İngiliz gençlik kültürünün muntazam parçalarını bir araya getirmiş. Koleksiyonda beyaz maskeler, renkli print ve ekose kumaşları kullanan genç tasarımcı, bolca Pop Art ve grotesk illüstrasyonlara yer vermiş.
Tasarımcı Hakkında:
27 yaşındaki tasarımcı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi/Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde eğitimini tamamlamış. Stajını Autoban'da tamamladıktan sonra sınıf arkadaşıyla kurduğu takı tasarımı markasıyla tasarım, üretim ve marka yönetimi alanlarında çalışmış. Moda eğitimini ise 2017'de İstanbul Moda Akademisi Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans programında almış ve almaya da devam ediyor.
Koza İkincisi
Emre Pakel - 'D-Ethnicity' Kadın Koleksiyonu; mentoru Özlem Kaya)
Tasarımcı, "Etnisite toplumsal grupların diğer gruplara mensup bireylerle girdikleri etkileşim sonucunda ortaya çıkan tasarımdır." anlayışıyla yola çıkmış. Dijital etnik kimliği ise Doğu ve Orta Doğu'nun sentezi olarak koleksiyonunda günümüz ve geleceğin dünyasındaki bilinmez kökenin düşsel yansımasını işleyen Pakel, doğubatı sentezinde modern ve gelenekseli oldukça başarılı bir şekilde aynı potada eritmiş adeta.
Tasarımcı Hakkında: Emre Pakel aslında Alman Dili ve Edebiyatı mezunu. Sonrasında Başkent Üniversitesi'nde moda ve tekstil tasarımı bölümünü birincilikle bitirmiş. Tasarımcı, Damat-Tween'de tasarım asistanı olarak çalışmış ve ayrıca Ayşe Deniz Yeğin'in bir projesi olan 'Sanayi Nefise İstanbul' adlı markanın ise ilk koleksiyonunu kendi adı işbirliğinde çıkarmış.
Koza Üçüncüsü
Fatih Uğur - '400' Kadın Koleksiyonu; mentoru Erol Albayrak)
Tasarımcı, koleksiyon fikriyle adeta zamanı büküyor. Babaannesi ile gelecekteki kendi torunu arasındaki duygusal bağı anlatmayı hedefleyen Uğur, geleneksel yaşam kültürünü etnik desenler ile ele aldığını söylüyor. Koleksiyonu şekillendiren en önemli şey, torunun tekno kumaşları ile babaannenin nakışlarının bir arada kullanılması.
Tasarımcı Hakkında: Tasarımcı, Mimar Sinan G.S.Ü Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünde okurken Mefi Deri ve ardından Gizia'da çalışmış. Halen Desa Deri'de üç yıldır Uzman Tasarımcı olarak görev yapıyor. 2012 yılında katıldığında yine Koza'nın ilk 10'una kalan tasarımcının bunun yer aldığı projeler ise; 2013 İnovasyon Haftası Koleksiyon Sergilemesi, 2012 MSGSÜ lif sanatı Penti projesi, 2012 MSGSÜ Çevrede Lif Sanatı Erak Giyim (Mavi jeans) ve 2011 Akdeniz Okulları Buluşması'nı kapsıyor.