Moda Endüstrisi 2030'a Kadar Yüzde 80 Döngüsel Olabilir
Modayla ilgili konuşmalar, sürdürülebilirlikle ilgili konuşmalarla eş anlamlı hale geldi.
- Stil-Moda
- Salı 12:02 | 10 Mayıs 2022
Moda elbette daha çevre bilincine sahip olmak isterken, buna giden yol bir gecede aşılmıyor. Birçok şirket, tedarik zincirlerini ve ürünlerini önümüzdeki beş ila on yıl içinde çoğunlukla sürdürülebilir kılmak için ilerleme planları uygulamaya koydu.
Hala sürdürülebilirlik ve büyümenin nasıl olduğu sorusu var. Küresel Moda Gündemi tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapor, moda endüstrisinin mevcut geri dönüşüm teknolojilerine ve altyapılarına artan yatırımla 2030 yılına kadar yüzde 80 sürdürülebilir olabileceğini ortaya koydu.
Şu anda moda endüstrisi, 1,1 milyar tona kıyasla 2030'da 2,1 milyar ton CO2 eşdeğeri emisyonla, 1,5 derecelik yol hedefini neredeyse iki katına çıkarma yolunda ilerliyor. Bu emisyonları azaltmanın yolları arasında daireselliğin ölçeklendirilmesi, dairesel tasarım ilkelerinin benimsenmesi, ürün ve malzemelerin kullanım ömrünün uzatılması ve bileşenlerin parçalanıp yeniden kullanılması veya gelecekteki öğelere dönüştürülmesi için kullanım ömrünün uzatılması yer alıyor.
Geri dönüşüm, tekstil atıklarının yüzde 1'inden daha azı için yeni elyaflara veya giysilere dönüştürülür. Tekstil geri dönüşümü, moda endüstrisini 2030 yılına kadar yüzde 80 sürdürülebilir hale getirebilecek dolaşım tablosunun büyük bir parçası. Sorun şu ki, bu yüzde 80 hedefine ulaşmak için geri dönüşüm teknolojilerinin tam olarak ölçeklendirilmesi gerekecek. Renkli pamuk, selülozik, sentetik kumaşlar arasında geri dönüşüm sağlayan teknolojiler ve harmanlanmış elyaflar için çözümler gelişiyor.
En büyük zorluk, toplama ve ayırma altyapısını içeren ölçeklendirme koşulları ve kapasiteyi artırmak için geri dönüşüm sektörüne yatırım yapmak. Kayıt dışı atık yönetimi sektörünün de düzenlemeye ve resmileştirmeye ihtiyacı var. Geri dönüşümden geri dönüşüme geçiş, moda endüstrisine sürdürülebilirliğe büyük ölçüde yardımcı olacak.
Birçok imalat pazarında geri dönüşüm kapasitesi de hala çok küçüktür. İyi haber şu ki, post-endüstriyel tekstil atıkları, hacimce kaliteli, tutarlı tekstil hammaddesi sunarak, kullanım sonrası atıklardan daha fazla geri dönüştürülebilir hale getiriyor. Bu kapasiteyi ölçeklendirmek, yatırım çekmek için, yatırımcıların ve geri dönüşümlerin, bu hammaddenin var olduğu ve güvenilir bir şekilde geri dönüşüme yönlendirilebileceği konusunda daha fazla şeffaflığa ihtiyacı vardır.
Global Moda Gündemi, üretim sonrası geri dönüşümün ötesinde, standartlaştırılmış tüketici etiketlemesi, toplama ve kısa devre için altyapı ve ortak lojistik dahil olmak üzere, tamamlama öncesi eylem için bir öncelik olan üç temel bileşen olduğunu tespit etti.
Ek olarak, ham malzeme kullanımında da bir azalma olması gerekiyor. Malzeme üretimi, en büyük katkıyı petrol tüketen tekstil ürünleri ile birlikte, sera gazı emisyonlarının yüzde 40'ına katkıda bulunuyor. Moda endüstrisini daha sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirecek teknoloji mevcut olsa da, altyapının devreye alınması gerekiyor.
Döngüsel ekonomiye geçiş, hem moda hem de çevre için bir kazan-kazan süreci. İlerleme yavaş ama istikrarlı.