Hollywood’un tahtına göz koydu
ABD’de kendi kendine korku hikâyesi yazan yapay zekâ çalışmasından sonra bilgisayarlar film çekmeye de başladı. Yapay zekânın çektiği kısa bir bilimkurgu filmi teknoloji dünyasında heyecan yarattı
- Teknoloji
- Çarşamba 14:49 | 15 Kasım 2017
Bir bilgisayar programı tarafından üretilen "Fraktaal" isimli bilim-kurgu türündeki kısa film, dünya basınında geniş yer buldu. Çoğunlukla kendine benzeme özelliği gösteren karmaşık geometrik şekillerin (fraktal) yer aldığı eser, izleyicileri yaklaşık üç dakika boyunca distopik bir gezegende yolculuğa çıkarıyor. Dijital animatör Julius Horsthuis'un imzasını taşıyan filmin herhangi bir konusu ise bulunmuyor.
FİLMİN KONUSU YOK
Horsthuis, "Fraktalları kullanarak, çizim veya modelleme yapmadan bir dünya icat ettim. Bu keşif, dijital film yapımı konusundaki heyecanlı unsurlardan biri" ifadelerine yer verdi.
İzleyicilerden büyük beğeni toplayan yapay zekâ üretimi film, teknoloji dünyasında da büyük heyecan uyandırmayı başardı. Bilgisayarlar tarafından üretilen filmlerin tek eksiğinin hikâyesi olduğunu belirten uzmanlar, hikâye üretiminin modern yapay zekâ teknolojisinin ötesinde olduğunun altını çizdi. Hikâye yazma yeteneğine sahip yapay zekâ sisteminin üretimiyle, film sektöründe büyük değişimler yaşanabileceği belirtiliyor. MIT Üniversitesi araştırmacılarının, korku hikâyesi yazan yapay zekâ üzerinde çalıştığı biliniyor. Shelley isimli sistem, sosyal medya platformu Reddit'te paylaşılan korku hikâyelerinden beslenerek kendi hikayelerini üretebiliyor.