Sosyal medyanın adab-ı muaşeret kuralları

Teknoloji çağı, sosyal medya devrimi, Z kuşağının alışkanlıkları derken adabımuaşeret kuralları yeniden yazılıyor.

Giriş Tarihi: 17.03.2018 11:06 Güncelleme Tarihi: 17.03.2018 11:09

Hatta internete özel görgü kurallarını anlatan kitaplar da var. Görgü ve protokol akademilerinde ders olarak okutulan Netiquette isimli kitabı Uluslararası Görgü ve Protokol Kuralları Danışmanı Ayça Balkır ile inceledik.

İLİŞKİ WHATSAPP'TA SONLANDIRILMAZ

Twitter'da aktif olanlar, Instagram'da fotoğraf paylaşanlar, Facebook'tan çıkmayanlar ve WhatsApp'tan mesaj yazanlar... Bu kurallara göz atmadan internette dolaşmayın.

Tanımadığınız insanların arkadaşlık isteğini kabul etmek zorunda değilsiniz. Sosyal medya, 'Kimin daha çok arkadaşı var?' yarışı değil.

Birini fotoğrafa etiketlemeden önce orada gözükmek istiyor mu, istemiyor mu sorun, izin alın. Onun yerine karar vermeyin.

İnsanlara oyun oynama isteği yollamaktan vazgeçin. (Bunu okuyan ve sosyal medyada arkadaşım olan insanlara sesleniyorum: Hiçbir oyunu oynamıyorum!)

Birinin arkadaşlığını kabul etmeden ya da arkadaşlıktan çıkarmadan önce 24 saat bekleyin. Hızlı, duygusal ya da düşünmeden alınmış kararlar istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Arkadaşlarınızı bir yardım kuruluşuna, sosyal gruba, foruma ya da fan sayfasına üye olmaları için sıkıştırmayın. Bir kere sormak yeterli. İster olsun ya da olmasın ikinci kere hatırlatmak saygısızlık.

Bir fotoğrafı paylaşmadan önce arkadaşınızın duygularını düşünün. Herkes komik halde göründüğü fotoğrafının sosyal medyada paylaşılmasından hoşlanmaz.

Profil fotoğrafınızı dikkatli seçin. Fazla oynanmış, fotoshop yapılmış fotoğraflar doğru bir imaj yaratmaz. Ayrıca WhatsApp'ınızdan iş yazışmaları da yapıyorsanız buna uygun bir fotoğraf seçin. Sevgilinizle yanak yanağa fotoğrafınıza bakıp müşterinizin size mesaj atacağını düşünsenize! Hem de siz çok ciddi bir imaj vermek isterken...

Aşk hayatınızın gün gün nasıl geçtiğini ve her saat ne yaptığınızı paylaşmayın.

Toplu bir fotoğraf koyarken birilerini kadraja sığmıyor diye dışarıda bırakmayın.

WhatsApp'tan ilişkinizi sonlandırmayın. Bir ilişkiyi bitirirken de saygınızı koruyun.

ÖZEL HAYAT ÖZEL KALSIN

Cep telefonunda konuşurken görgü kurallarını biliyoruz sanıyordum. Meğer ne kadar çokmuş. O halde internet kurallarıyla başlamışken telefon kurallarına da bir göz atalım.

Cep telefonunuzun sesini her duruma uygun bir tonda ayarlayın.

Özellikle halka açık alanlarda telefona gerekli olmadığı sürece yanıt vermeyin.

Gizli konuları herkesin önünde telefonda konuşmayın. Kendinizin ve başkalarının özel hayatına saygı gösterin.

Cep telefonunuz megafon değil. Lütfen konuşurken bağırmayın.

Karşınızda oturan kişi elinizdeki cihazdan daha çok ilgiyi hak eder. Sosyal bir ortamdayken telefonunuzu kapatın ya da sessize alıp karşınızdakine odaklanın.

Yemek sırasında telefonunuzu kapatın ya da sessiz ve titremeyen bir moda alıp çantanıza, cebinize koyun. Masa üzerinde duran telefonda yanıp sönen mesajlara gözünüzün kayması yemek yediğiniz kişiye karşı saygısızlıktır.

Yemekteyken önemli bir telefon bekliyorsanız, bunu masadakilere otururken açıklayıp, telefonunuzu masanın üzerinde bırakacağınız için özür dileyin. Beklediğiniz telefon geldiğinde karşınızdakine bunu belirtip, müsaade isteyip onu rahatsız etmeyeceğiniz bir yerde görüşmenizi yapın. Geri dönünce anlayışı için teşekkür edip telefonu tamamen ortadan kaldırın.

Burcu Aldinç

BİZE ULAŞIN