Robot teknolojisi kimleri işsiz bıracak?
OECD raporuna göre otomasyon ve robotlaşma tüm iş kollarında hüküm sürmeyecek.
- Teknoloji
- Pazartesi 14:45 | 02 Nisan 2018
Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar Carl Frey ve Michael Osborne, daha önceyaptıkları çalışma sonucunda yalnızca Birleşik Devletler'de işlerin yüzde 47'lik bir oranda robotların eline geçeceğini belirtmişti. Fakat OECD'nin hesaplamaları, durumun bu denli iç karartıcı olmayacağını söylüyor.
OECD'ye göre birçok iş karmaşık sosyal ilişkiler, yaratıcılık, derin akıl yürütme ve düzenli olmayan bir ortamda fiziksel aktivite gerektiriyor. Bu nedenle bu işlerin tamamen robotlaştırılması söz konusu olmayacak. Bahsi geçen çalışma, felaket senaryolarının gerçekleşmeyeceği ve kitlesel bir işsizliğin söz konusu olmayacağı anlamına geliyor.
OECD İstihdam ve Sosyal İlişkiler Direktörü Stefano Scarpetta, büyük bir fabrikada çalışan otomobil tamircisi ile bağımsız bir atölyede çalışan otomobil tamircisinin asla bir olmayacağını, bağımsız bir atölyede çalışan tamircinin işi teknolojik olarak değişse de asla robotlaştırılamayacağını belirtti.
Scarpetta'ya göre asıl tehlike, yüksek maaşlı işler ile düşük maaşlı ve yetenek gerektirmeyen işler arasındaki farkın artacak olması. Otomasyonun daha çok kalifiye olmayan pozisyonlarda gerçekleşeceğini belirten Scarpetta, bu pozisyonlardakilerin daha da aşağı düşebileceğini söyledi.
OECD'nin raporuna göre robotlaşmadan en az etkilenecek ülkeler İngilizce konuşan ülkeler, İskandinav ülkeleri ve Hollanda olacak. En fazla etkilenecek ülkeler ise Almanya, Japonya, Güney ve Doğu Avrupa ülkeleri olacak. Nedeni ise bu ülkelerin üretim odaklı ve otomasyonun daha çok madencilik, inşaat ve sanayi sektörleri gibi 'iyi eğitim' gerektirmeyen işler olması.