NASA: Mars keşifleri
NASA bugün Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görev yapan bilim insanları ile Mars hakkında yeni keşifler açıklayacak.
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) bugün Mars hakkında yeni keşifler açıklayacak. NASA TV ve NASA'nın web sitesi üzerinden Türkiye saatiyle 21.00'de canlı olarak yayımlanacak sunumda, kuruluşa bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görev yapan bilim insanlarından Paul Mahaffy ve Jen Eigenbrode ile Jet Motorları Araştırma Merkezi'nden (Jet Propulsion Laboratory) Chris Webster ve Ashwin Vasavada, Mars'ta bulunan son keşifler hakkında tartışacak. Kızıl gezegendeki Sharp Dağı'nın yakınlarında bulunan Gale Krateri'ne 6 Ağustos 2012'de iniş yapan uzay aracı Curiosity'nin elde ettiği verilerin sunumda konuşulması bekleniyor.
Mars hakkında yeni bulguların açıklanacağı etkinkte, NASA'nın Gezegen Bilim Bölümü'nden Michelle Thaller'in sunumu da gerçekleşecek.
6 yıldan beri Mars'taki toprak örneklerini inceleyen Curiosity, gezegende yaşam belirtisi arıyor. 2015'te NASA'ya ait Mars Keşif Uydusu'na (MRO) yerleştirilen 'HiRISE' teleskobu tarafından elde edilen görüntülerde Mars'ın yüzeyinde akan su izlerine rastlanmıştı. Fotoğraflarda görülen su yatağına benzer görüntüler nedeniyle gezegenin yüzeyinin altında buz olduğun ileri sürülmüştü. Ancak geçen yıl bu izlerin kumlar tarafından yapılmış olabileceği ve gezegende su olmayabileceği de iddia edildi.
NASA, geçen yıl ABD Başkanı Trump'ın direktifiyle Mars'a insan gönderme görevine başlamıştı. 2033'te ilk insanı Mars'a indirmeyi planlayan NASA, bunun için 5 aşamalı bir planı başlatmıştı. ABD'nin her yıl toplam bütçesinin yüzde 0.5'i harcanarak yapılacak planın 16 yıl sürmesi planlanıyor. Ancak dünya dışında farklı gezegenlerde de insanların yaşaması hayalinin özeti olan planın "zaman kaybı" olup olmadığına dair tartışmalar devam ediyor.