Space Force dizisi Pandora'nın kutusunu açtı
SpaceX’in başarılı uzay yolculuğunun arifesinde Netflix’in yeni dizisi "Space Force" hayvanseverleri kızdıran bir tartışmayı körüklemişe benziyor.
SpaceX'in başarılı uzay yolculuğunun arifesinde Netflix'in yeni dizisi Space Force hayvanseverleri kızdıran bir tartışmayı körüklemişe benziyor.
Greg Daniels ve Steve Carell tarafından yaratılan; John Malkovich, Ben Schwartz, Diana Silvers ve Tawny Newsome gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı Netflix'in yeni komedisi "Space Force", 29 Mayıs'ta gösterime girdi. Diziyle ilgili ilk izlenimler olumlu fakat bazı sahneler hafızaların canlanmasına ve hayvan severlerin burnuna kötü kokuların gelmesine neden oldu.
Dizinin bir bölümünde, uzay gücü uydusu Çin uydusu tarafından saldırıya uğruyor ve ikiye ayrılıyor. Uzay Kuvvetleri ekibi, bu soruna çözüm geliştirmek üzere gece toplanıyor ve beyin fırtınası yapıyor. General Naird, bilim adamları tarafından ortaya konan mantıksal fikirleri reddediyor ve uzay aracını tamir etmenin maymun Marcus ve köpek Theodore'a bağlı olması gerektiğine karar veriyor.
Uzay Kuvvetleri'nde gördüğümüz gibi elbette hiçbir hayvan aslında hiçbir uyduyu tamir etmedi veya Çin uzay araçları tarafından kaçırılmadı. Ama bilim adamları aslında uzayda hayvanlarla deney yapmakla ilgili uzun, garip, genellikle üzücü bir geçmişe sahip.
Bu uygulamalar hayvan hakları aktivistlerinin eleştirileriyle karşılansa da NASA'ya göre: "Bu hayvanlar kendi ülkelerine hiçbir insanın yapmayacağı veya yapamayacağı bir hizmet verdiler. Yaşamlarını ve / veya hizmetlerini teknolojik ilerleme adına verdiler ve insanlığın uzaydaki pusulası oldular."
Öncü hayvanlardan bazıları
1940'larda bilim adamları, insan keşiflerinin önünü açmak için ilk önce hayvanları uzaya göndermeyi denedi. Bu test hayvanlarından ilki Albert I, 1948'deki uçuşu sırasında boğularak öldü. Takip eden yıllarda, hem ABD hem de Rusya'da düzinelerce maymun ve köpeği uzaya gönderildi. Bunların çoğu - Uzay Gücü'nde tasvir edildiği gibi - hayatta kalamadı. Geziden kurtulan ilk maymuna Yorick adı verildi. 1961'de uzaya gönderilen bir şempanze olan Ham ise uzaya gönderilen ilk maymun denir.
Unutulan Kedi Kahraman
Fransa 1963'te uzaya ilk ve tek kediyi fırlattı. Félicette, görevinden sonra başarılı bir şekilde iyileşti. 2017 yılında, bir adam Félicette'in uzaya yolculuğunu anan bir çay havluyla karşılaştı ve Fransız kedinin mirasının büyük ölçüde unutulduğuna şaşırdı. Bu yanlışlığı düzeltmek istedi ve onun heykelini dikmek için 57 bin dolardan fazla para toplayan bir Kickstarter kampanyası başlattı. Bugün bronz kopyası Strazburg'daki Uluslararası Uzay Üniversitesi'nde sergileniyor ve uzaydaki cesur dişi hayvanların mirasını koruyor.
Liste oldukça çeşitli
Apollo 11, ilk başarılı insanlı mekiğini 1969'da aya indirdikten sonra uzaydaki türler oldukça çeşitlendi. Tavşan, kaplumbağa, örümcek, balık, denizanası ve algler bunlardan sadece birkaçı. 1973'te uzaya gönderilen iki örümcek olan Anita ve Arabella, uzayda ağları başarıyla ördüklerinde gazetelerde manşet oldu.
1990'larda NASA uzayda bu kez denizanası yetiştirdi ve bebekleri yer çekimine nasıl uyum sağlayabileceklerini belirlemek için Dünya'ya geri getirdi. Ne yazık ki, uzay denizanası dünyada hareket etmekte güçlük çekti. Kurbağalar, semenderler ve deniz kestaneleri de uzayda yetiştirildi ve mikro yerçekiminin onları nasıl etkilediğini görmek için Uluslararası Uzay İstasyonu'nun çalışmalarında kullanıldılar.