Şehirleri ne tür binalar süsleyecek?
TOPLU KONUTLAR ÇOĞALACAK
Geleceğin şehirlerinde beklenen köklü değişimlerden biri de apartmanların tamamen ortadan kalkıp yerlerini toplu konutların alması. Yeşil yapılardan oluşacak toplu konutlar, birçok alanda sağlayacağı tasarruf ile hem insanlara hem de doğaya faydalı olacak. Toplu konutları oluşturacak binalar, inşaat aşamasında doğaya daha az zarar vermesi bakımından kare şeklinde tasarlanacak ve yapılarda ortak kullanım alanları geniş yer kaplayacak. Bu alanlardan sadece ev sahipleri değil, tüm şehir halkı da yararlanabilecek ve bu sayede yaşayanların hem komşuları hem de şehirde yaşayan diğer kişiler ile sosyalleşmesine imkân tanınacak. Bu yolla, toplumsal içselleşmenin de önüne geçilecek.
EVİ DE ALIP GİDEBILME İMKÂNI DOĞACAK
Toplu konutlarda yaşamak istemeyen kişiler için önümüzdeki yıllarda yepyeni bir kavram ortaya çıkacak: Yürüyen ev sahipliği. Tamamen çevre dostu olacak olan yürüyen evler, kişilere istediği zaman bir yerden bir yere 'evini de yanına alarak' taşınma imkânı sunacak. Kişinin istediği zaman istediği mekânda bir arsa kiralayarak yaşamasını sağlayacak evler, ahşap ya da konteyner yapıda olacak. Tamamen faydacı bir yaklaşımla tasarlanacak bu evler oldukça küçük olacak ve içerisinde bulunan mobilyalar da çok yönlü işlevler sunacak.
BINALAR ŞEKILDEN ÇOK KULLANIŞLILIĞA ODAKLANACAK
Geleceğin binaları hakkında bahsedeceğimiz son dikkat çekici özellik ise binaların dış görünüşten çok kullanışlılığa odaklanan, faydacı bir yaklaşım ile tasarlanacak olmaları. Yüksek sayıda katlara sahip olacak binalar küçük daireler barındıracak ve hem iç hem de dış tasarımlarında kullanılan malzemeden en yüksek verimi alacak şekilde inşa edilecek. Binalarda kullanılan mobilyalar da akıllı olacak ve bu sayede şekil ve fonksiyon değiştirerek kişinin birden fazla mobilyaya duyduğu ihtiyacı ortadan kaldıracak. Kişiler, bu sayede aynı mobilyayı hem yatak hem koltuk hem de masa olarak kullanabilecek. Bu durum hem evler hem de ofisler için geçerli olacak. Bunların yanında evden çalışma yaygınlaşacak ve evde ofis dönemi başlayacak. Fütürist Ufuk Tarhan da Tİnsan kitabında fiziksel ofislerin ortadan kalkarak beyinlerin buluşabildiği her ortamın ofis olarak adlandırılacağına işaret ediyor. Fütürist Dr. Alphan Manas ise gelecekte insanların daha çok mobil olarak çalışmayı tercih edeceğini ve hâlâ devamlılığını sürdürecek ofislerin paylaşımlı olacağını belirterek bina tasarımlarında faydacılığın bir adım önde olacağının sinyallerini veriyor.
Gelecekte binalar şekilden çok kullanışlılığa odaklanacak. Hacim olarak küçük daireler çoğalacak, pek çok işlevi aynı anda sunan mobilyalar bir standart haline gelecek.