Neden Tenis Yerine Pickleball’a Başlamalısınız?
Türkçe karşılığı “turşu topu” olan, kortların pickleball’u, tenisin küçük kardeşi. Adını giderek daha çok duyacağız: Pickleball hakkında şimdiden bilmeniz gerekenleri inceledik.
Ece Büyükçolpan
Son zamanlarda tenisseverlerin yeni gözdesi olarak kortlara adımını atan "pickleball', tenis, badminton, padel ve masa tenisini bir araya getiren delikli bir "turşu topu".
Oyun esnasında delikli topun çıkardığı plop sesinden dolayı oyuncuların plop-plop olarak da adlandırdığı pickleball sporunun isminin ilginç bir hikâyesi var: 1965 yılında Washington Kongre üyesi Joel Pritchard ve iş insanı Bill Bell, badminton oynamak istedikleri bir gün gerekli ekipmanı bulamayınca masa tenisi raketleriyle oynamaya başlar. İkiliye sonradan dahil olan girişimci ve pickleball'un mucidi Barney McCallum, oyunun kurallarını oluşturur. Joel Pritchard'ın Pickles (Turşu) isimli köpeğinin oyun esnasında topu kovalamasından dolayı McCallum'ın pickleball adını verdiği oyunun ilk kortu 1967 yılında kurulur.
Emma Watson, Leonardo DiCaprio, Selena Gomez, Tom Brady, Billie Eilish gibi yıldızların oynadığı pickleball'dan Bill Gates de vazgeçemiyor.
Aynı zamanda pop tennis olarak anılan pickleball için ABD'de özel olarak tasarlanmış 15.000'den fazla kort bulunuyor ve bu sayı artmaya devam ediyor! Günümüzde oldukça revaçta olan, kortların yeni gözdesi pickleball, Hollywood'un da radarında: Emma Watson, Leonardo DiCaprio, Selena Gomez, Tom Brady, Billie Eilish gibi yıldızların oynadığı pickleball'dan Bill Gates de vazgeçemiyor.
Detaylar için: Rekabet: Tenis mi, Padel mi?
Nasıl Oynanır?
İlk yıllarında ahşap raket kullanılan ve yıllar içinde geliştirilip alüminyum, kompozit gibi malzemelerden yapılan raketlerle oynanmaya başlanan pickleball'un kuralları oldukça basit!
Öncelikle, tenis kortuna benzer bir alanda oynanan pickleball'un kortu, 6 metre genişliğinde ve 13,5 metre uzunluğunda spor severlerin karşısına çıkıyor ve yüksekliği 80 cm'yi geçmeyen alçak bir ağ üzerinden 2 veya 4 kişi ile oynanıyor. Servis atışları sahanın alt çizgisinden ve sahayı ikiye bölen çizgi üzerinden yapıldığı gibi vuruşlar da bel altından yapılmalı. Dikkat edilmesi gereken ana kural ise delikli turşu topunun yere değmesini önlemek!
Tenisseverler Bunu Sevmedi: Neden Tenis Yerine Pickleball'u Tercih Etmelisiniz?
Pickleball ve tenis, gerek raketle oynandığından ötürü gerek topların benzerliğinden birbirlerine çok benzeseler de aslında çok farklı iki spor dalı. Pickleball'un avantajı ise şunlar:
Herkes Oynayabilir
İster tenis oynamayı bilin ister bilmeyin, hiç önemli değil! Raket oyunlarına merakınız varsa, eğlenmeyi ve eğlenirken sosyalleşmeyi de seviyorsanız oyunun basit kurallarına kolaylıkla adapte olup iyi vakit geçirebilirsiniz. Tenis kortuna nazaran daha küçük boyutlarda olan kortuyla pickleball'a her seviyeden oyuncu katılım sağlayabiliyor. Üstelik henüz popülerleşen pickleball'da bir Rafael Nadal yok, belki pickleball kortlarının Nadal'ı siz olursunuz.
Henüz popülerleşen pickleball'da bir Rafael Nadal yok, belki pickleball kortlarının Nadal'ı siz olursunuz.
Sağlıklı Bir Seçim
Zihniniz ve bedeniniz için alternatif bir egzersiz seçeneği arıyorsanız pickleball size göre. Pickleball oynamak, vücudunuzu zorlayıcı hareketlere sahip olmadığı gibi, vücudunuza çeviklik ve esneklik sağlayarak el-göz koordinasyonunuzu dengeliyor. Ayrıca uzun yıllar tenis deneyimine sahip olan fakat sakatlanarak tenisi bırakmak durumunda kalan oyuncuların kalça, omuz, diz ve diğer eklemlerini zorlayıcı hamleler içermediği için kıdemli raket tutkunlarına da sağlıklı bir alternatif oluyor.
Her Yerde Oynanabilir
Her ne kadar pickleball'a özel oluşturulan kortlar yapıldığını belirtsek de, pickleball aslında her yerde oynanabilir! Tenis kortundan tutun, evinize en yakın oyun parkına kadar hem iç hem de dış mekânda size uygun gördüğünüz bir alanda raketinizi kapıp istediğiniz gibi oynayabilirsiniz!