Dune, bir eylem çağrısı
Dune, her dönem neden bu kadar popüler sorusunun cevabını seriyi sinemaya uyarlayan Denis Villeneuve verdi. Dune elbette kült bir eser peki onu canlı tutan dinamikler neler?
Bu sorunun en önemli cevaplarından biri kitabın dünya üzerindeki karmaşık problemleri işaret etmesinde yatıyor olabilir. Kitabın kendisi, çevrecilik ve cinsiyet dinamikleri gibi günümüzün popüler sorunlarını ele alıyor. İçinden çıkılması basit olmayan denklemlerde geleceğe yönelik benzersiz bir yol haritası çiziyor. Üstelik bunu yıllar önce yaptı. Bu nedenle yayınlandığı dönemde şimdi olduğu gibi çığır açıcı kabul edildi ve tüm dünyada on beş milyondan fazla kopyası satıldı. Yazarı Frank Herbert'e Hugo ve Nebula ödüllerini getirdi.
Bilimkurgu serisini beyazperdeye uyarlayan Fransız Kanadalı film yönetmeni aynı zamanda senarist olan Denis Villeneuve, Dune için şunları söyledi:
"Kitap yazıldığı dönem için kapitalizmin gerçekliğinin ve dünya kaynaklarının sömürüsünün - aşırı sömürüsünün - uzak bir portresiydi. Şimdi, her şey daha kötü. Bu kitap aynı zamanda gençler için bir eylem çağrısı. "
Daha önceki uyarlama girişimleri
Seriyi beyazperdeye uyarlamak için birçok girişimde bulunuldu fakat bunların hiçbirinin başarı yakaladığı söylenemez. 1984 yılında filmi dahi yönetmen David Lynch ele aldı. Film şimdi bir kült olarak kabul edilse de ticari başarısızlık yarattı. Ridley Scott, Peter Berg ve hatta Frank Herbert'in oğlu tarafından başka girişimlerde bulunuldu, ancak hiçbiri bunu üretime sokmadı.