Oasis’in Yeniden Bir Araya Gelişi Hakkında Şimdilik Bildiğimiz Her Şey

Efsanevi rock grubu, Birleşik Krallık ve İrlanda’da yeniden sahneye çıkacak. Bu da orta yaşlı adamların Taylor Swift Turu tadında bir şey.

Giriş Tarihi: 28.08.2024 14:31 Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 16:09

Yazı Esquire ABD genel yayın yönetmeni Michael Sebastian

Çeviri Ece Büyükçolpan

Fotoğraf Getty Images / Fiona Hanson - PA Images

Muhtemelen şimdiye kadarki (ya da en azından 90'ların) en büyük rock'n'roll grubu olan Oasis, önümüzdeki yıl İngilitere ve İrlanda'da verecekleri bir dizi konser için yeniden bir araya geliyor. İkonik müzik grubu şöyle bir açıklama yaptı: "Silahlar sustu. Yıldızlar hizaya geldi. Ve o büyük bekleyiş sona erdi. Gelin kendiniz görün. Televizyonda yayınlanmayacak."

Ayrıntılar ise şöyle: Oasis; Cardiff, Manchester, Londra, Edinburgh ve Dublin'de 4 Temmuz ve 17 Ağustos'tan itibaren başlayan 14 konser tarihini duyurdu. Henüz ABD'de gerçekleştirilmesi planlanan herhangi bir konser duyurulmadı; Birleşik Krallık ve İrlanda'da düzenlenecek konserlerin biletleri ise 31 Ağustos Cumartesi günü satışa çıkarılacak. Oasis, attıkları diğer tweet'te ise şunları söyledi: "İşte budur, sonunda gerçekleşiyor."

Peki bütün bunlar nasıl ve nasıl bu kadar çabuk oldu? Uzunca bir süredir kavgalı olan kardeş solistler Liam ve Noel Gallagher'dan oluşan grup, 28 Ağustos 2009'da yollarını ayırmıştı. Liam bana 2022'de kardeşini en son "yaklaşık on yıl önce" bir futbol maçında gördüğünü söylemişti. 75 milyondan fazla plak satarak tüm zamanların en çok satan gruplarından biri haline gelen Oasis'in hayranları için bunun gerçekleşmesi gerçekten bir mucize. Bunu tam olarak orta yaşlı erkeklerin dünyasındaki Taylor Swift Turu olarak düşünebilirsiniz.

Oasis'in yeniden bir araya gelişi hakkında bildiklerimiz ise şunlar:

Nasıl Başladı?

Geçtiğimiz hafta Noel, kıdemli bir İngiliz müzik gazetecisi olan John Robb'a grubun ilk albümü Definitely Maybe'nin piyasaya çıkışının 30. yıldönümüne ilişkin bir video röportajı verdi. Albümün yeni baskısı 30 Ağustos'ta piyasayla buluşacak. Bu röportajın dikkat çekici tarafıysa Noel'in Oasis'i sevgiyle anması ve kardeşi hakkında güzel sözler söylemesiydi. Bu pek de alışıldık bir durum değil çünkü açıkçası son 15 yıldır Noel çoğunlukla Liam hakkında güzel şeyler söylemiyordu. Hem de iki yıl önceki bir podcast yayınında grubun tekrar bir araya geleceği yönündeki söylentileri yalanlamış ve bir araya gelmenin bu yönde bir anlamı olmadığını belirtmişti.

Ancak bu kez, Noel'in röportajdaki üslubu hayranlarının dikkatini çekti. Bu röportajın ardından Times of London gazetesi, kardeşlerin anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak yeniden bir araya gelmeye yanaştıklarını söyleyen bir haber yayımladı:

Oasis, 2025 yazında sırasıyla Heaton Park ve Wembley Stadyumu'nda gerçekleştirilmesi planlanan bir dizi büyük konserle Manchester ve Londra'yı ele geçirecek gibi görünüyor. Bir söylentiye göre, ikinci mekân on gece süreyle rezerve edildi.

Gazete, haberin kaynağı olarak "sektörün içinde olan bir kişi"yi gösterdi.

Liam ise "ESKİ kelimesini hiç sevmedim" diye bir tweet atarak söylentilerin ateşini deyim yerindeyse harlamış oldu.

Çünkü Liam, kardeşinin aksine, uzun bir süredir dağılan grubun yeniden bir araya gelmesini isteyen taraftı. Hatta en başından beri hiç ayrılmamalarını dileyen taraftı. 2022 yılında benimle yaptığı röportajda şöyle demişti: "Yapılacak daha çok iş vardı, bu yüzden ayrılmamalıydık çünkü daha fazla kayıt yapabilirdik. Bu utanç verici."

"Oasis'in yeniden bir araya geleceğini düşünmek hoşuma gidiyor ama bu hafta değil" diye de ekledi.

Her iki kardeş de diğer gruplarla solo kayıtlar ve albümler çıkardı. Liam, belirli aralıklarla turneye çıkıyor ve konserlerindeki şarkıların büyük çoğunluğu Oasis'in şarkılarından oluşuyor. Bu yaz İngiltere ve İrlanda'da verdiği12 konser yine Definitely Maybe'nin 30. yıldönümüne denk geldi. Grubun bir araya geleceği söylendiğinden beri Spotify'daki Oasis dinlemeleri ondan önceki haftaya göre yüzde 160 artış gösterdi.

Olayın İç Yüzü

Hayranları, grubun uzun zamandır yeniden bir araya gelmesini umuyordu ve en az bir yıldır grubun bir araya geleceğinin söylentileri de etrafta dolaşıyordu. Hatta ben de bu yılın başında ilk albümlerinden bu yana geçen otuz yılı kutlamak için yeniden bir araya geleceklerine ikna olmuştum. Ancak "sektörün içinden gelenler" bana Noel'in buna sıcak bakmadığını söyledi. Peki şimdi ne değişti? Belki de yaş almak onu yumuşatmıştır. Belki de 81 yaşındaki anneleri Peggy ateşkese aracılık etti. Bir de para var tabii. Eminim ki bir hayli kazanıyorlardır (75 milyondan fazla albüm sattıklarını düşününce) ama bu büyüklükte bir turnenin, banka hesaplarını doldurmaktan çok daha fazlasına vesile olacağı söylenebilir. İngiliz medyasının dergileri, ocak ayından Noel'in geçen yıl eşinden boşanmasının kendisine 20 milyon sterline mal olduğunu yazmıştı. İngiliz medyasının dergileri demişken, bu haberi de sanki bir Kraliyet ailesinden gelen çok özel bir bilgiymiş gibi bildirdiler.

Fotoğraf: Getty Images / Stefan Rousseau - PA Images (Oasis, Knebworth'te gerçekleştirilen konser alanında, 1995)

Bu noktada zamanlama bir faktör olabilir. Noel yeniden bir araya gelme hakkında şunları söylüyor: "Zamanlama her şeydir." Bu hafta grup, Definitely Maybe'nin 30. yıldönümünü kutlamanın haricinde ayrılıklarının da 15. yıldönümünü anıyor. Önümüzdeki yıl ise grubun "Wonderwall", "Don't Look Back in Anger" ve "Champagne Supernova" gibi en büyük hitlerinden bazılarını barındıran ikinci albümü (What's the Story) Morning Glory?'nin 30. yıldönümü.

Grup aynı zamanda en ünlü konserlerini, 1995 yılının yazında Londra'nın dışında kalan Knebworth adlı bir konser salonunda 500.000 kişiye iki gece art arda verdikleri konserle gerçekleştirdi. Hatta bu Oasis'in en sıkı hayranları arasında süregelen bir tartışmadır: O iki büyük konserden sonra grup görkemini tadında mı bırakmalıydı? Geriye dönüp baktığımızda, pek çok Oasis hayranı için Knebworth, dağılmadan beş stüdyo albümü daha yayınlamış olsaydı bile, o iki gece grubun kariyerinin zirvesiydi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer de bu habere değindi. Basın toplantısının sonunda Sun gazetesi muhabiri kendisine şu soruyu sordu: "Bugün geçmişi öfkeyle değerlendirmek için oldukça vakit harcadınız ama Oasis'in sizin döneminizde böylesine bir reform yapmaya karar vermesinden memnun musunuz?"

Starmer'ın buna cevabıysa şöyle oldu: "Ne diyebilirim ki? Harika bir haber. Süper şarkılar ama buna cevap verebilecek en doğru kişi olduğumdan emin değilim. Ama bakalım Oasis'i neler bekliyor?"

BİZE ULAŞIN