Gerçek İtalyan: Cenova
NEREDE, NE YEMELİ?
Alp Dağları ile deniz arasında yer alan Ligurya, kuzeyde ve dağlık bir bölgede yer alması nedeniyle kendine has bir mutfağa sahip. Bölgede otlak alanların az olması hayvancılığın yapılamamasına, yani et yerine deniz ürünlerinin ve sebzenin merkezinde olduğu bir mutfağın gelişmesine neden olmuş. Taze deniz ürünleri ile dağların eteğine serilen tarlalarda yetişen sebze ve meyveler, Ligurya mutfağının temelini oluşturmuş. Fesleğen, nohut, çamfıstığı, sarmısak ve deniz ürünleri, bu güzel kıyı mutfağının demirbaşları. Sözünü ettiğimiz, fesleğenle yaratılan harika sos pestonun, nohut unuyla yapılan 'farinata'nın ve soğanlı ya da domatesli hamur işi 'focaccia'nun çıktığı dillere destan Ligurya mutfağı. Bölgede yemeden dönmemeniz gereken birkaç Ligurya klasiği var ki tadını unutmanız da zaten pek olası değil. Midye, kalamar ve diğer deniz ürünlerini her daim taze yiyebileceğiniz Ligurya'da, fasulye ve patatesle hazırlanan geleneksel makarna 'trofie a la Genovese'i denemeden dönmeyin. 'Ciuppin' isimli karışık deniz ürünlü çorba ise tarihte denizcilerin geliştirdiği geleneksel bir lezzet.