Detaylı Takım Elbise Rehberi: Kusursuz Kesimden En İyi Markalara
Freskoyu flanelden, Brunello’yu Sawile Row’dan ayırt etmeye hazır olacak.
Kapak Fotoğrafı Jesse Laitinen
Yazı Charlie Teasdale
Çeviri Begüm Şenkara
Bugün bildiğimiz haliyle takım elbise, son 200 yılda büyük ölçüde değişmeden kalmayı başardı. 1825 yılında Londra'nın Jermyn Caddesi'nde yürüyüşe çıksaydınız ne kot pantolon görürdünüz ne de spor ayakkabı. Ama tanıdık bir şey mutlaka dikkatinizi çekerdi: Klapalı, özenle dikilmiş bir ceket ve onunla uyumlu pantolondan oluşan takım elbiseler.
Modern takım elbisenin popülerleşmesini, 19. yüzyıl sosyetesinin ünlü siması Beau Brummell'a borçlu olduğumuz söylenir. Brummell, dönemin gösterişli, işlemeli ceketleri ve diz altında biten kısa pantolonlarıyla kraliyet tarzını yansıtan gelenekten ayrılarak; süssüz, sade ceketler ve bileğe kadar inen pantolonlarla birlikte botlar giyiyordu. Etkisi öyle büyük olmuş ki, o günden beri erkek modasında standartları belirleyen bir hale gelmiş. Hatta, Jermyn Caddesi'nde, stil tarihindeki yerini simgeleyen zarif bir heykeli bile var.
Takım elbisenin temelleri uzun zaman önce atılmış olsa da rolü yıllar içinde defalarca değişti ve evrildi. Günümüzde bazıları işe giderken takım elbise giyiyor, çoğumuz içinse bu sadece düğünler ya da özel davetlerle sınırlı. Hatta sadece keyif için giyenler artık neredeyse yok denecek kadar az. Oysa bir zamanlar takım elbise; rock yıldızlarının, otobüs şoförlerinin, CEO'ların, öğretmenlerin, hatta borç tahsildarlarının üniformasıydı. Yani bir dönem herkes için her şeydi, hem de tam anlamıyla…
Bir takım elbise son derece resmi de olabilir, günlük de. Kimi zaman kusursuz bir stil duygusunu yansıtır, kimi zaman da giyenin erkek giyimine pek ilgi duymadığını ima eder. Takım elbiseyle inanılmaz iyi görünebilirsiniz ama kolayca sınıfta da kalabilirsiniz. Ve elbette, harika bir takım uygun fiyata bulunabilirken, kötü bir takım servete mal olabilir.
Eğer kişiye özel dikim dünyasına yeniyseniz ve karşınızdaki seçenekler size biraz karmaşık ya da ulaşılmaz geliyorsa, endişelenmeyin. Bu kapsamlı takım elbise rehberimizle sizi stilin incelikleriyle aydınlatacağız.
Kalıp
Bir takım elbisenin kalıbını anlamak, onun üzerinize nasıl oturacağını ve hangi durumlarda en uygun olacağını kavrayabilmek için çok önemlidir.
"Kalıp" terimi, omuzlar ve göğüs kısmındaki dolgu ve kanvas miktarını ifade eder. Klasik kalıplandırılmış bir takım elbise (Savile Row geleneklerine göre) giyildiğinde formunu koruyacak ve düzgün görünümünü sürdürecek şekilde tasarlanmıştır. Yani, vücuda yapışmaz; aksine, vücudun üzerine sarmadan düzgün bir şekilde oturur. Yapılı bir omuz ise takım cekete keskin hatlar, temiz kenarlar ve daha sağlam bir duruş kazandırır.
"Kanvas" terimi ise, ceket şablonunu kaplayan malzemeyi ifade eder ve "ful kanvas" bir ceket, kanvas kumaşın üstten alta kadar ceket boyunca devam ettiği bir tasarım anlamına gelir. "Yarım kanvas" ceketin ise yalnızca göğüs kısmında kanvas kumaş kullanılmıştır.
Ceketler aynı zamanda "füzyon" yöntemiyle de üretilebilir, bu da kumaş katmanlarının birbirine dikilmesi değil, yapıştırılması demektir (kanvas ceketler genelde dikilir).
Kalıpsız bir ceket, omuzlar ve göğüs kısmında neredeyse hiç dolgu veya kanvas içermez ve genelde astarsız olur, yani üzerinizde bir gömlek gibi durur. Genel olarak, kalıpsız dikim, kalıplı olanlardan daha konforlu kabul edilir, ancak daha az resmi bir tarza sahiptir ve sıcak havalarda kalıpsız takım elbise oldukça popüler bir seçenektir.
Eğer bir takım elbise "Napoliten" olarak tanımlanıyorsa, genellikle kalıpsızdır (ya da neredeyse kalıpsızdır diyebiliriz). İtalyan gelenekleri böyle söylüyor.
Fotoğraf Jesse Laitinen
Bir ceketin size yakışıp yakışmadığına karar vermenin en iyi yolu, hem kalıplı hem de kalıpsız dikimi denemenizdir. Geniş, kare omuzlara sahip olanlar, kalıpsız bir ceket daha az hacimli duracağı için bu stilin kendileri için daha uygun olduğunu düşünebilirler. Dar omuzlu olanlarsa, vücut hatlarını daha belirginleştiren kalıplı bir silueti tercih edebilir. Ayrıca, terziyle takım elbisenin kalitesini en iyi gösteren şey olan ceket kanvası hakkında konuşmayı unutmayın. Çünkü bu, takımın kalitesini veya tam tersini gösteren en önemli işaretlerden biri.
Tek Sıra Düğmeli ve Kruvaze Ceketler
Bu terimler, terzilik dünyasında yaygın olarak kullanılan ve ceketlerin ön kısmındaki kapanış şeklini tanımlayan ifadelerdir. Tek sıra düğmeli ceketler, ön kısmında üst üste gelmeden kapanırken, kruvaze ceketler, bir kısmının diğerinin üzerine kapandığı şekilde tasarlanır ve iki sıralı düğme düzenine sahip olurlar (bunlardan bazıları sadece süs amaçlı olabilir).
Takım elbiselerin büyük çoğunluğu tek düğmelidir ve takım elbise denilince, genelde ilk olarak bu stil akla gelir. Tek düğmeli bir takım elbise hem zamansız ve klasik hem de Hedi Slimane'in 2000'lerdeki ultra dar takım elbiseleri gibi, daha asi bir havada olabilir.
Kruvaze ceketleri uzun süredir ortalıkta göremesek de, son dönemlerde yükselen 1970'ler trendi sayesinde Moss, Suit Supply ve diğer orta seviye dikim markalarında daha sık görülür oldular. Kruvaze dikim, tek düğmeliden daha resmi ve ağır kabul edilir; mesela 1980'lerde milletvekillerinin giydiği takımlar gibi. Ama, artık günümüzde çok daha kabul edilebilir bir hale geldi. Husbands ve Drake's gibi markalar, gerçekten şık, rahat bir şekilde giyilebilen çift düğmeli takım koleksiyonları sunuyor.
Kumaşlar
Takım elbisenin kesildiği kumaş, sadece renk veya rahatlıkla ilgili değil, aynı zamanda takım elbisen nerede ve ne zaman giyilebileceğini belirlemede de önemli rol oynuyor.
Bir takım elbise siparişi verirken ya da etiketine bakarken, ne zaman ve nasıl giymek istediğinizi düşünmelisiniz; bu, doğru kumaşı seçmenize yardımcı olur… Sadece ofis için mi, yoksa tek seferlik resmi bir etkinlik için mi olacak, yoksa yıl boyunca her durumda güvenle giyebileceğiniz bir takım elbise mi istiyorsunuz? Belki de takım elbise ceketini, jean'lerle veya chino pantolonlarla kombinlemek istiyorsunuz? Eğer öyleyse, sadece belirli kumaşlar işe yarar.
En yaygın takım elbise kumaşı, pürüzsüz dokusu, düzensizlikten uzak yapısı ve neredeyse parlak bitişi ile bilinen "ince yapılı süper yün"dür. Bu, genellikle lacivert, siyah veya kömür rengi gibi renklerdeki iş takım elbiseleri için standart kumaştır. Süper yünü, kareli veya çizgili takım elbiselerde de görebilirsiniz.
Fotoğraf Tom Craig
Fresco
Hafif, "yüksek büküm" yünden üretilen bu model, nefes alabilir ve kırışıklıklara karşı dayanıklıdır. Çok seyahat edenler için mükemmel bir takım elbise seçeneğidir, özellikle sıcak iklimlere uçuyorsanız.
Flanel
Dayanıklı, klasik bir kumaş olan flanel, en yaygın olarak benekli, orta gri renkte kullanılır ancak diğer tonlarda da bulabilirsiniz. Flanel, yumuşak ve tüylü bir dokuya sahip olduğundan, soğuk aylarda giymek için tasarlanmış takım elbiseler için mükemmel bir kumaş tercihidir.
Kadife
Belki de yapısı gereği en rahat takım elbise kumaşı olan kadife, aynı zamanda son derece çekici bir kumaştır. Kalın ve kabartmalı yapısı olan kadife, zamanla daha da yumuşar. Kumaşın kalınlığı, "wales" adı verilen bir ölçü ile belirlenir ve sayı ne kadar düşükse, o kadar az (ve kalın) oluğa sahiptir.
Tüvit
Tüvit, kesinlikle "kasabalı" kumaşı olarak bilinir ve uzun zamandır kırsal giyim parçalarında kullanılsa da üst sınıflarla da ilişkilendirilmiştir. Bu kumaş türü, en çok yumuşak yeşil tonları ve kareli desenleriyle bilinir. Suya ve rüzgara karşı dayanıklıdır. Eğer ağır dokuları seviyorsanız, tüvit harika bir seçenek olabilir, ancak muhtemelen ofise giderken tercih etmezsiniz.
Keten
Gevşek dokusu ve nefes alan yapısıyla keten, yaz mevsimi için en ideal takım elbise kumaşıdır. Kolayca kırışır ve kesinlikle casual bir kumaştır. Keten ceketlerinizi, kumaşın havalı dokusunu koruyarak, ipek veya pamuk ile kombinleyerek şık bir görünüm elde edebilirsiniz.
Yaka
Çoğu takım elbise; "çentikli" ("notch" da denir ve en yaygını bu modeldir) ya da "peak" denilen "tepe" yakaya sahip olur. Bunların en klasiği olan çentikli yaka, ceketin üst düğmesinden başlayıp yukarıya doğru genişleyerek, yaka kemiği çevresinde üçgen şeklinde bir çentik açılacak şekilde tasarlanır.
Tepe yaka ise aynı şekle sahiptir, ama çentiği bulunmaz; bunun yerine yakanın dış kenarı, omuzun ortasında bir noktaya kadar uzanır. Bu tarz yaka retro bir hava taşır ve giyenin omuzlarını daha geniş gösterdiği söylenir.
Standart bir takım elbise yakasının en geniş yeri 7,5 cm'dir, ancak daha geniş veya daha dar seçenekler de bulabilirsiniz. Dar yakalar genelde hoş bir görünüm sağlamaz ve daha geniş yakalar ise genellikle daha dikkat çekici bir dikimle bağdaştırılır.
Cepler
Takım elbisenizin cepleri çok önemli bir nokta gibi görünmeyebilir, ancak bu, tartışmalı bir konudur. "Fleto" denilen şerit şeklindeki cepler, en resmi olanlardır ve kumaşta yatay bir yarık gibi görünürler. Cep, ceketin dış kumaşının altına gizlenmiştir. "Kapaklı" cepler, benzer yapıya sahiptir ancak üstünde, açılışı kapatan bir kumaş şeridi bulunur. Ve son olarak "aplike" cepler, en rahat olanlardır ve ceketin dışına dikilir; tabanı ise genelde yuvarlaktır.
Ceplerin düzeni genellikle yaka düzenine paralel olarak yapılır; tepe yakalı ceketlerde kalçada aplike ceplerin bulunması yaygın bir durumdur. (Veya en azından böyle olmalı.)
Bu üçlüden sonra ise cepler daha garip ve daha karmaşık hale geliyor. Ceketin dış yüzeyine yerleştirilerek, doldukça dışa doğru genişlemek üzere tasarlanan "körüklü" cepler gibi farklı modeller de bulunuyor.
Fotoğraf Jesse Laitinen
Pantolonlar
Ceket kesinlikle bir takım elbisenin ana parçasıdır, ancak yanlış pantolonlar tüm görünümü mahvedebilir. Pantolonun şekli ve kumaşı kişisel bir tercih olsa da ideal olanı, ceketle uyumlu olandır. Eğer kutu gibi bir kruvaze yaka ceketin varsa dar, düşük bel pantolonlar üzerinizde orantısız görünecektir. Aynı şekilde dar, kısa kesim bir ceket ile bol pantolonlar da uyumsuzdur. Baştan ayağa kesintisiz bir akış yakalanmalıdır.
Takım elbise pantolonlarının beli genelde tam bel hizasındadır, ya da biraz daha yüksektir. Pantolonlar tüm kalçanızı örtmeli, bel kısmı sıkı ama dar olmamalıdır. Ayrıca, pantolonun içinde gömlek sokabilecek genişlikte alan olmalıdır.
Pliseli pantolonlar, bel kısmından birkaç santimetre aşağıya inen düzgün katlara sahiptir ve bu katlar, kalça ve uyluk bölgesinde daha fazla alan sağlar. Ancak pantolonun şık formuna biraz değişiklik katar. Genellikle pliseli pantolonlar kruvaze ceketlerle giyilir, tabii arada istisnalar da vardır.
Çoğu takım elbise, kemer halkaları ile sunulur ve kemerler gayet iyi çalışır, ancak daha temiz bir görünüm isteyenler pantolonlarını yukarıda tutmak için yan ayarlayıcılardan destek alabilir. Bunlar, ceket tarafından gizlenen, pantolonları sıkılaştırmanıza olanak tanıyan bel kısmındaki kayışlardır. Alternatif olarak, askıları da tercih edebilirsiniz; bunlar da ceket tarafından gizlenir ancak onları bağlamak için pantolonun bel kısmının içinde düğmeler olması gerekir (klipsli askılar kullanmadığınız sürece).
Pantolon boyu oldukça kişisel bir tercihtir. Pantolonlarınızı nereden almış olursanız olun, her iyi terzi onları kısaltabilir. Göz önünde bulundurulması gereken asıl nokta, pantolonun ayakkabı üzerinde duruşudur. Pantolon paçası, ayakkabı üzerine döküldüğünde ortaya katlanmalar çıkabilir. Bir veya iki parmak uzunluğunda kat bırakabilir veya terzinizden bu katları tamamen kısaltmasını isteyebilirsiniz. Paçalarınızı düz veya manşetli kullanabilirsiniz. Manşetli pantolonlar rahat görünümlü takım elbiseler içindir ve kumaşın ağırlığına bağlı olarak ayakkabı üzerinde oluşan dökümlü görünümü etkileyebilir, ancak her durumda gayet şık görünürler.
Dünyanın En İyi Takım Elbise Markaları
https://www.instagram.com/p/DGxf0iWI6fO/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Anderson & Sheppard
Savile Row'nun trend belirleyici markası Anderson & Sheppard'ın tarihi 1906 yılına kadar uzanıyor ve "İngiliz Drape" tarzı takım elbiselerin en önde gelen üreticilerinden biri. Bu stil, ceket vücuda otururken kollara hareket özgürlüğü sağlıyor. Anderson & Sheppard, terzilik ustalığının zirvesini temsil ediyor ve sektörün simgelerinden biri kabul ediliyor.
https://www.instagram.com/p/DHvqfbHOGZ3/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Giorgio Armani
Dev İtalyan markası Giorgio Armani, lükse yön vermesiyle tanınıyor ama hala erkek terziliğinin en önemli isimlerinden biri. 1980'lere, günümüzde yeniden trend olan geniş siluetli takım elbiselerle modaya öncülük ediyordu.
https://www.instagram.com/p/DGFsNRDI5Nk/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Gieves & Hawkes
Savile Row'nun 1 numaralı binasında konumlanan Gieves & Hawkes, 200 yılı aşkın süredir İngiliz terziliğinin vazgeçilmez bir parçası. Moda evinin tarzı, yüksek kol deliği ve "ipli" omuzlarıyla klasik bir İngiliz tarzı sunuyor ve bu da markanın askeriye geçmişiyle uyum sağlıyor.
https://www.instagram.com/p/DF0Y8YShZRs/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Brunelli Cucinelli
Kolay lüksün belki de en önde gelen ismi olan Brunello Cucinelli'nin terziliği, son derece yumuşak, astarsız yapısı ve yakanın üzerinde gizli üçüncü düğmesi bulunan ceketleriyle tanımlanıyor.
https://www.instagram.com/p/DHd1EP4sf6D/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Drake's
Modern erkek giyiminde bir fenomen olan Drake's, kolej tarzı ve Ivy League estetiği sunuyor. Kalıpsız, astarsız parçaların terziliğinde uzman. Zengin dokulu kumaşlar ve spor renklerde, vintage esintili parçalarıyla tanınıyor.
https://www.instagram.com/p/DGTvv-rNezd/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Thom Sweeney
İki eski Savile Row terzisi tarafından kurulan Thom Sweeney, klasik İngiliz tarzını alıp, biraz daha hafif ve ince bir hale getiriyor. Markanın amacı, terziliğinin hem rahat hem de giyenin fiziğine uygun ve çekici olmasını sağlamak.
https://www.instagram.com/p/DHsX67PMSXA/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
P Johnson
Avustralyalı marka P Johnson, terzilik üretimini İtalya'da yapıyor ve bu birleşim, Toskana zarafetiyle desteklenen rahat ve bol kesim bir stil ortaya çıkarıyor. Marka, aynı anda hem zamansız hem de cesur, modern bir his uyandıran terzilikler üretmesiyle biliniyor.
https://www.instagram.com/p/DHjRdXfxskb/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Ralph Lauren
Amerikan terziliğinin bir numaralarından Ralph Lauren, yarım yüzyıl önce Savile Row'dan ilham alarak ilk takım elbisesini yaratmış, ancak bunu kendi titiz zevkine göre uyarlamıştı. Ceketler biraz daha kısa ve vücuda oturan bir yapıya sahip olsa da yine de karakteristik bir şekilde inceltilen bel için güçlü omuzlar sağlıyor.